Aandeel Linux-gebruikers Steam stijgt naar 2%

Valves Steam is al een tijdje uit op het open-source besturingssysteem Linux, en inmiddels is het aandeel Linux-gebruikers opgekropen naar 2,02%. Dit meldt Tweakers.net op basis van Valve's eigen Hardware Survey.

Twee procent is natuurlijk verwaarloosbaar ten opzichte van het Windows-aandeel, maar in perspectief gezien is het heel opmerkelijk, omdat de Linux-client van Steam pas twee maanden geleden is uitgekomen. Er is namelijk ook een client voor Apple's besturingssysteem OS X, die al drie jaar uit is en een aandeel heeft van slechts 3,07%.

Wat deze cijfers nog opmerkelijker maakt, is dat Linux een ongelofelijk versplinterde markt is. Er zijn namelijk talloze distributies van Linux, terwijl Windows en OS X samen slechts een paar verschillende versies omvatten. Deze versplintering is een grote reden waarom veel developers geen ports van hun games uitbrengen voor Linux, naast het feit dat de markt kleiner is dan die voor Windows-games.

Valve lijkt met zijn client in ieder geval een kip-ei probleem op te lossen; door zelf games uit te brengen vergroot men de markt voor Linux-games, en biedt het perspectief voor andere developers om hun games ook naar Linux te brengen.