Minecraft grootste downloadhit voor Xbox 360

Het bouwavontuur Minecraft is de snelst verkopende game ooit via het online netwerk Xbox Live. Binnen 24 uur is het spel vierhonderdduizend keer verkocht. Game-ontwikkelaar Markus Persson van gamestudio Mojang heeft aangegeven dat het bedrijf binnen een dag zijn investeringen had terugverdiend.

De pc-versie van Minecraft is in grofweg twee jaar tijd 5,2 miljoen keer verkocht. Het spel was ooit een zolderkamerproject van Persson, maar is uitgegroeid tot een fenomeen in de wereld van computerspelletjes.

Het spel is zo'n hit dat Microsoft de gamestudio een voorkeursbehandeling geeft. Phil Fish, de bedenker van het puzzelspel Fez, baalt hier van. Tot vorige week was Fez volgens Microsoft het snelst verkopende downloadspel voor Xbox 360.

Mojang mag gratis een beperkt aantal updates doorvoeren voor Minecraft. Daarnaast ontvangt het bedrijf om de haverklap verkoopgegevens van het spel. Fish heeft, een maand nadat zijn puzzelspel op de markt kwam, nog altijd geen idee hoeveel exemplaren van zijn spel verkocht zijn.