Amerikaanse ouders klagen Apple aan om microtransacties

Een aantal Amerikaanse ouders hebben een rechtszaak aangespannen tegen Apple. Zij vinden dat het bedrijf oneerlijk gebruik maakt van microtransacties in apps voor kinderen. Deze zouden aankopen kunnen doen zonder toestemming van de ouders.

Veel apps voor kinderen zijn gratis te downloaden, maar bieden in het spel zelf de mogelijkheid om dingen te kopen. Volgens de ouders heeft Apple dit te makkelijk gemaakt voor kinderen, waardoor deze zonder moeite de creditcardrekening van hun ouders kunnen laten oplopen. Het is binnen de App Store mogelijk om eenmalig je creditcardgegevens in te voeren en daarna aankopen automatisch hier vanaf te laten betalen.

Apple heeft een verzoek ingediend om de rechtszaak te laten vervallen, omdat deze aankopen inmiddels zijn bemoeilijkt. Er is nu de mogelijkheid om in-appaankopen uit te schakelen. Een Amerikaanse rechter heeft dit verzoek echter afgewezen en gezegd dat de rechtszaak doorgang kan vinden.

Als voorbeelden voor de genoemde aankopen worden Smurfs Village en Tap Pet Hotel aangedragen in de rechtszaak. Hierbij zijn voorbeelden van ouders die tot wel 1.800 euro moesten betalen voor microtransacties die hun kind heeft gedaan.

Een tweede klacht tegen Apple is dat het volgens de ouders te moeilijk is om over dit soort rekeningen contact op te nemen met het bedrijf. Er zou een serie moeilijke stappen moeten worden genomen om een e-mail te kunnen versturen naar iTunes.