Verslag Apple-fabrieken in China verzonnen

Amerikaans radiostation This American Life heeft een uitzending over de slechte arbeidsomstandigheden in de Foxconnfabriek in China, waar Apple-producten worden gemaakt, ingetrokken. Het blijkt namelijk dat schrijver en acteur Mike Daisey dit verhaal in ieder geval deels heeft verzonnen.

In de uitzending eerder dit jaar onthulde Daisey de barre arbeidsomstandigheden in de fabriek en vertelde hij hoe hij onder meer minderjarige werknemers had gesproken. Naar aanleiding van de uitzending, die voor veel ophef zorgde, werd er een petitie gestart die getekend werd door meer dan 250.000 mensen. Niet lang daarna verscheen er een artikel in The New York Times over Foxconn en kondigde Apple inspecties in de fabriek aan. Echter, nu er getwijfeld wordt aan de echtheid van Daiseys verhalen heeft The New York Times gedeeltes uit een ander artikel van Daisey offline gehaald. Hierin schreef Daisey dat hij een werknemer had gesproken die verminkt was geraakt tijdens het in elkaar zetten van een iPad.

Daisey geeft toe zijn verhaal 'dramatischer' te hebben gemaakt, maar dat het verslag van The New York Times en andere arbeidsrechtengroepen wel degelijk laten zien dat er slechte arbeidsomstandigheden zijn in de Fexconnfabriek.