"Japanse ontwikkelaars zijn lui"

Keiji Inafune heeft tijdens een presentatie op de GDC aangegeven dat Japanse ontwikkelaars schuldig zijn aan zelfgenoegzaamheid en luiheid. Daarnaast missen de ontwikkelaars ook de befaamde vechtersgeest van de Japanners.

In 2009 riep Inafune al dat de Japanse gamesindustrie voorbij was. Toen kreeg hij een hoop scheve blikken maar Inafune geeft nu aan dat diezelfde personen nu zonder enige fut zitten. Volgens Inafune zijn alle eerdere successen in de Japanse industrie teveel geworden waardoor de creativiteit nu flink gedaald is. De ontwikkelaars maken het zichzelf makkelijk door oude versies op te poetsen. Volgens Inafune lopen de Japanse ontwikkelaars nu achter in vergelijking met andere ontwikkelaars.

Volgens Inafune moeten zijn collega's hun handen vuil gaan maken. Blaas oude franchises nieuw leven in. Geen nieuw jasje of de franchise maar in leven houden, maar echt vernieuwing in de franchises brengen. Inafune geeft zelf aan dat hij vorig jaar voor een moeilijke keuze stond. Hij heeft toen Capcom verlaten en is bij een klein bedrijf van twintig man gaan werken. Hij heeft nu meer vrijheid en plezier bij het werk dat hij nu doet.

Inafune sloot zijn presentatie af door te beloven dat hij een nieuwe held vanuit Japan zal tonen en wanneer dat gebeurt zal Japan weer vechten.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat er zo gesproken wordt over de Japanse industrie tijdens de GDC. Phil Fish, bekend van Fez, gaf tijdens een Q&A-sessie aan dat de meeste Japanse games tegenwoordig van slechte kwaliteit zijn, om het netjes te benoemen.