'Actieve spellen maken kinderen niet actiever'

Kinderen die actieve spellen voor de Nintendo Wii krijgen, worden niet gezonder omdat ze meer zouden gaan bewegen. Ze bewegen ongeveer evenveel als kinderen die passieve spellen spelen. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoekers uit Texas en Hong Kong.

De onderzoekers vermoeden dat kinderen het spelen van actieve games compenseren met meer rustmomenten op de dag, terwijl kinderen die passieve games spelen juist actiever zijn als ze niet achter de spelcomputer zitten. Deze conclusie kan echter niet spijkerhard worden gemaakt. De verzamelde data zijn daarvoor volgens de onderzoekers niet nauwkeurig genoeg.

Het onderzoek onder kinderen tussen de negen en twaalf jaar duurde dertien weken. Een groep van 37 kinderen kreeg voor het eerst een Wii met twee actieve spellen, bijvoorbeeld Dance Dance Revolution en Wii Fit Plus, in huis. De andere groep, veertig kinderen, kreeg een Wii met passieve spellen als Mario Kart en Super Mario Galaxy.

De kinderen werden niet verplicht om met de geleverde spelcomputer en de spellen te spelen. Zij konden hun eigen tijd indelen, buiten spelen of andere spelcomputers gebruiken. Gemiddeld waren de kinderen dertig minuten per dag met de meegeleverde spellen bezig.


'Actieve spellen maken kinderen niet actiever' (Foto: Novum)