Game Of The Year 2011: Plek 5-1

De afgelopen weken hebben jullie kunnen stemmen voor de Game of the Year van 2011. Hier hebben jullie enkele statistieken kunnen lezen over de telling. Hier hebben jullie plek tien tot en met zes kunnen zien. Vanaf nu gaan we aftellen naar dé Game of the Year 2011 volgens jullie. Vandaag: Plek vijf tot en met de nummer één.

GOTY5

Mid 2011 kwam dan eindelijk Deus Ex: Human Revolution. De game was een vervolg op Deus Ex uit 2000. Die game werd zeer hoog aangeschreven door het combineren van meerdere genres en de vele paden die naar Rome leidden. Met Deus Ex: Human Revolution zetten ze die toon rustig voort; de game geeft jou de keus om te bepalen hoe jij een bepaalde missie oplost. Ga je een kamer in guns blazing of kies je voor de sneaky route en probeer je niemand te vermoorden? Alles was mogelijk. De grimmige sfeer en uitstekende soundtrack sleepte je de game in en liet je niet meer los. De game scoorde uiteindelijk 180 punten waarmee het ruim voor nummer zes Uncharted 3 stond maar nipt achter de nummer vier.

PBJ
Zoveel mogelijkheden, zoveel om te ontdekken... Een game uitspelen zonder een kill te maken (bosses uitgesloten van behoud van leven ) is iets wat je niet vaak ziet in dit gerne! 

aeque
Deus Ex staat bij mij altijd garant voor plezier! 

The_Substitute
Hoe maak je een vervolg op één van de meest legendarische games ooit?  

Ixnay
Een RPG die niet veel onderdoet voor Skyrim. 

GOTY4

De meeste superheldengames zijn vaak slappe aftreksels van net zo slappe films. Producties die vlug ergens tussendoor eruit worden geperst. Totdat Batman: Arkham Asylum in 2009 uitkwam. De game combineerde verschillende soorten elementen tot één schitterend geheel: sluipen, vechten, coole eindbazen, meesterlijke gadgets en unieke locaties. Toen Batman: Arkham City werd aangekondigd was de angst groot dat deze game de hype niet kon waarmaken. Maar niets was minder waar, de game werd met groots ontvangen en scoorde hoge ogen. Ook bij de FOK-ers gezien de vierde positie van de game. Met 183 punten staat Batman nipt voor op Deus Ex.

bigbass
Tijd geleden dat ik echt heb uitgekeken naar een game en eigenlijk was dit bij Arkham City pas de laatste 2 maanden voor launch zo. Ik had de game wel een paar keer langs zien komen en Arkham Asylum was een van mijn favoriete PS3 games, maar de schaalvergroting maakte me een beetje bang, dus ik had er niet veel interesse in... 

speknek
AC probeert AA in alles te one uppen. Dat is grotendeels gelukt, de game is mooier, uitdagender en veel afwisselender. 

GOTY3

The cake is a lie! Behalve als je Chell heet. Portal kwam in 2007 uit als een extraatje bij The Orange Box. Een probeersel om te zien of gamers geïnteresseerd waren in dit soort games. Portal sloeg gelijk aan, gamers wereldwijd waren lyrisch over de (soms pittige) puzzels. Het kon dan ook niet anders dat er een vervolg moest komen. In 2010 kregen we dan eindelijk het goede nieuws dat Portal 2 in ontwikkeling was en in april van 2011 konden we aan de slag met onze Portal-gun. De game bracht ons puzzels, nieuwe elementen, GLaDOS was terug en een nieuw personage in de vorm van Wheatley werd geïntroduceerd. Portal 2 sloeg aan en hoe! Probeer maar eens een review te vinden die een score geeft lager dan een negen. I dare you! Met 260 punten stond de game op een hele dikke derde plek.

Q.
Portal 2 was vooral door het verhaal en de voice-acting zo geweldig.  

The_Substitute
De manier hoe ze van Portal een volwaardige game hebben kunnen maken, die blijft boeien, is prijzenswaardig. Prachtige vertolkingen van met name Stephen Merchant, die als Wheatly ronduit brilliant was. Het was niet zo zeer een moeilijke game, maar het bleef uitdagend. Gewoon logisch blijven nadenken bij de meeste puzzels. 

Dudemanguy
Portal 2 heeft echt geniale voice acting 

Mr_Belvedere
De zeer waardige opvolger van het Portal 1 expiriment. 

DeeCruise
Juuj, puzzels! Portal 1 was briljant in zijn opzet, en dat hebben ze in deel 2 mooi doorgezet. Gekocht in steam sale maanden geleden, en nooit spijt van gehad. De humor is weer superbe en Glados is terug! 

GOTY2

Dit jaar stond de strijd om de FPS in het teken van Battlefield 3 en Modern Warfare 3. Allebei de games kwamen rond hetzelfde tijdstip uit, beide waren FPS, maar waren op hun eigen manier helemaal uniek. Waar Modern Warfare 3 echter op een twaalfde plek rondhangt, doet Battlefield 3 het met een tweede plek ontzettend goed. De bèta werd niet zo goed ontvangen door vooral vreemde bugs maar het eindproduct mocht er zeker wezen. Tactische gameplay, schitterende beelden en grote open mappen (met voertuigen) en de harten van vele FPS-fans waren gestolen. Battlefield 3 kreeg uiteindelijk 368 punten.

GilaMonyet
Gameplay is goed en de multiplayer knalt lekker weg. SP daarin tegen was niet boeiend. Vandaar de 4de plaats. Weet dat je het niet koopt voor SP maar als je het erin stopt doe het dan goed.

CE_REAL
Erg vette shooter die ik gewoon blijf spelen, is het wel niet in tanks en vliegtuigen dan wel alá Call of Duty met close encounters en veel vuurgevechten.

invine
graphics galore, zelfs op low! dat verdiend ook een plek. 

DeeCruise
De voor mij directe opvolger van bf2. De single player campaign wil ik het niet over hebben, 1 van de meest teleurstellende sp campaigns binnen shooters ooit meegemaakt, maar de mp maakt de game het geld dubbel en dwars waard. De Frost bite engine is super, en legt de lat hoger voor toekomstige shooters 

GOTY1

Het moge geen verrassing zijn dat de Game Of The Year 2011 The Elder Scrolls V: Skyrim is geworden. De game heeft al vele prijzen mogen ontvangen en ook jullie hebben voor Skyrim gekozen. De game kreeg uiteindelijk 562 punten waarmee het ruim boven de 368 van Battlefield 3 staat. Skyrim is binnen hele korte tijd het onderwerp geweest over de hele wereld. De arrow-to-the-knee-grappen zijn niet aan te slepen en YouTube staat vol met filmpjes over Dovahkins Fuss Ro Dah. En dat mag ook wel, want deze game geeft je alles wat je wil hebben: schitterende gebieden, een ontzettend sterke soundtrack, draken, shouts, een 'levende wereld', oneindige quests (theoretisch gezien) en Fuss Ro DAH! De game is het meest genoemd door jullie, heeft de meeste nummer-1-stemmen gekregen, de meeste punten en is uiteindelijk ook dé verdiende winnaar van deze verkiezing. 

RedemptioN
alleen al vanwege het feit dat je hier je halve leven in kwijt kan zijn :p

GilaMonyet
Ongelofelijk hoeveel content ze in deze game hebben gestopt en dat op 1 disk.

aeque
Als je het gespeeld hebt, weet je genoeg.

The_Substitute
Het blijven toch die werelden van TES die je wilt verkennen en die je blijven opslokken.

Mr_Belvedere
Arrow to the knee. Sword in the chest. Nuff said. Over welke game is meer geschreven in zo'n korte tijd?

Jolly_Reaper
ondanks het hoge aantal bugs en 'immersion breakers'.

Ixnay
Bij deze game draait het vooral om de variatie aan mogelijkheden. Je zou eigenlijk 100 man de game kunnen spelen en geen 2 hebben dezelfde ervaring. Ook deze game heeft een hele eigen beleving.

DeeCruise
Een nieuwe Elder Scrolls, eindelijk! Zowieso een groot fan van de reeks en kan niet ontkennen dat ook Skyrim wat steken laat vallen, maar desalniettemin voor mij game of the year. De soundtrack, gameplay, en een "nieuwe" provincie in Tamriel houdt me makkelijk maanden bezig. De communitymods zijn daarnaast een absolute must.

speknek
Er is al veel gezegd over de game, een van mijn favoriete van het afgelopen decennium. Het mooiste aan het spel is dat op ontdekkingstocht gaan daadwerkelijk beloond wordt, niet met loot of met xp, ofschoon je die uiteraard ook krijgt, maar met betekenisvolle verhalen. Loop van de begaande weg af en voor je het weet ben je bezig het mysterie van waarom de plaatselijke dorpsbewoners niet meer kunnen slapen te ontrafelen, versla je een tovenaar die na duizend jaar is opgestaan uit de dood en ben je verwikkeld in een plot om de keizer van het hele uitgestrekte rijk hoogstpersoonlijk te vermoorden. En dat zijn gewoon wat optionele sidemissions. Waar de gemiddelde game worstelt om meer dan zes uur aan content te vullen zonder in filler en copypaste fetchquests te verzanden, heb ik 65 uur over deze game gedaan en voelde elk uur fris en bovenal belangrijk. Uiteraard valt er genoeg op aan te merken; de bugs, het feit dat alle perks om combat draaien, die zelf niet fantastisch is, enzovoorts, maar uiteindelijk is het de verbeelding die wint.


En toch is niet iedereen het eens met deze verkiezing:

ChocolateJesus.
Assassins Creed 2 en Skyrim zijn inderdaad de saaiste spellen van het jaar. Vooral Skyrim, ik zie serieus niet wat mensen er in zien. Het verhaal is standaard als de pest (en daarnaast ook slecht geschreven) de personages zijn zo 2d als het maar kan en de gevechten zijn ook totaal niet boeiend. Vooral de gevechten met de draken zijn erg teleurstellend. Voeg daar nog eens aan toe dat het spel vol bugs zit en voorspelbare quests en levelscaling heeft en dan kom je tot de conclusie dat het gewoon een klote spel is.

Dj_Day-V
Skyrim saaiste spel van het jaar.