Xbox 360 goed voor winstcijfers Microsoft

De omzet van de entertainmentdivisie van Microsoft is in vergelijking met vorig jaar met meer dan 45 procent gestegen. Dit komt grotendeels door een stijgende verkoop van Xbox 360-spelcomputers. In het huidige boekjaar heeft Microsoft 13,7 miljoen Xbox 360-spelcomputers verkocht. Dat zijn er ruim drie miljoen meer dan het jaar ervoor.

De omzet van de gehele entertainmentdivisie, waar ook Windows Mobile en Zune onder vallen, is van 790 miljoen euro naar een miljard euro gestegen. De totale omzet van Microsoft bedroeg meer dan 48 miljard euro, een stijging van twaalf procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Door de lancering van de bewegingsgevoelige Kinect-camera eind vorig jaar steeg het marktaandeel van Microsoft verder. Zo zijn er inmiddels meer dan acht miljoen camera's verkocht en is het aantal verkochte Xbox 360's gestegen tot boven de vijftig miljoen. Bovendien is het aantal registraties op het online netwerk Xbox Live sinds november met vijf miljoen gestegen naar dertig miljoen.

Met concurrent Nintendo gaat het minder goed. Zij zagen het afgelopen boekjaar hun winst met bijna de helft dalen wegens een sterke afname van het aantal verkochte Nintendo Wii's. De Playstation-divisie van Sony zag de winst het afgelopen boekjaar stijgen tot 300 miljoen euro. Dat kwam door een toename van het aantal verkochte PlayStation 3's.