'Verkoopverbod gewelddadige games ongrondwettelijk'

In Amerika mogen winkels tegenwoordig weer gewelddadige games aan minderjarigen verkopen. Dit heeft het Hooggerechtshof in Washington bepaald. Vanaf 2005 gold in Californië een wet die winkels een boete van 700 euro kon opleggen als een gewelddadige game aan een minderjarige werd verkocht.

Volgens het hof is de wet in strijd met de grondwet. Computergames geven net als boeken, toneelstukken en films ideeën en sociale boodschappen door en vallen daardoor onder het recht op vrijheid van meningsuiting. Het hof merkte in het vonnis op dat ook kinderboeken vaak gewelddadig zijn. "De ogen van de stiefzusjes van Assepoester worden door duiven uitgepikt. En Hans en Grietje brachten de heks om door haar in een oven te bakken", aldus de rechters.

Daarnaast is er volgens het hof niet voldoende bewijs dat gewelddadige games een schadelijk effect hebben op kinderen. In het verleden kregen films, strips, televisie en popmuziek ook vaak de schuld van jeugdcriminaliteit. Bovendien, zouden de ouders moeten beslissen wat hun kinderen mogen kopen en zien, en niet de overheid.

Een lagere rechtbank had de wet eerder al onwettig verklaard. Het Hooggerechtshof houdt deze uitspraak nu in stand.

Geweld