Videogames nu officieel kunst in USA

Ontwikkelaars in de Verenigde Staten kunnen vanaf nu subsidie krijgen voor het maken van games. Hiermee zijn games officieel erkend als een vorm van kunst. De subsidie die aangevraagd kan worden kan oplopen tot 200.000 dollar.

De overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor deze stap is het NEA, National Endowment for the Art, welke verantwoordelijk is voor het subsidiëren van projecten om kunst te promoten aan het grote publiek. Als je als kunstenaar bijvoorbeeld een sculptuur wilt maken en deze niet commercieel verkoopt, kun je de vergoeding aanvragen.

Vanaf deze week kunnen aanvragen voor 2012 ingediend worden bij het NEA. Om games ook toe te laten zijn de criteria om te bepalen wat kunst is wel enigszins aangepast. Zo is de categorie The Arts on Radio and Television veranderd in The Arts in Media en zal deze nu ook film, internet en interactieve media omvatten.

Projects may include high profile multi-part or single television and radio programs (documentaries and dramatic narratives); media created for theatrical release; performance programs; artistic segments for use within an existing series; multi-part webisodes; installations; and interactive games. Short films, five minutes and under, will be considered in packages of three or more.

De concurrentie voor de onafhankelijke game-developer zal dus best groot zijn met al deze vormen van media. Game-developers kunnen hun (gratis) game nu maken zonder dat ze afhankelijk zijn een grote uitgever.

Bekende ontwikkelaars en uitgevers zullen overigens niet heel veel hebben aan het hele gebeuren. Niet alleen is 200.000 dollar vrij weinig als je de budgetten van bijvoorbeeld Call of Duty en Portal bekijkt, de games moeten gratis beschikbaar zijn voor iedereen. Je hoeft de nieuw ontwikkelde kunstgames dan ook niet te verwachten bij je lokale GameMania. Desalniettemin is het een grote stap in de wereldwijde erkenning van games.