'Geef gamedesign als vak op middelbare school'

Scholen zouden in een vroeger stadium lessen moeten aanbieden die aansluiten bij gameopleidingen. Zo zouden keuzevakken op het gebied van gamedesign geen slecht idee zijn. Dat zegt Ian Livingstone, topman van game-uitgever Eidos, voor de camera van Novum Nieuws.

De Britse gameveteraan is van mening dat technische mensen nodig zijn om de game-industrie vooruit te helpen. De overheid zou het kiezen van het vak informatica op scholen dan ook moeten stimuleren. "Overheden moeten wakker worden en inzien dat informatica het nieuwe Latijn is", zegt Livingstone.

In Nederland zijn diverse gameopleidingen, waaronder in Hilversum en Breda. Deze opleidingen kunnen profiteren van meer basiskennis onder beginnende studenten. De jonge gameontwikkelaar Ismael Rami van gamestudio Vlambeer vindt bovendien dat meer specialisme binnen de opleidingen wenselijk zou zijn. "Studenten veranderen nu in manusjes-van-alles, maar ook vanuit studenten zelf mag meer initiatief komen om te specialiseren".

Jaarlijks studeren naar schatting driehonderd studenten af aan de diverse gameopleidingen in Nederland. Op de Nederlandse markt kunnen afgestudeerden vooral terecht om internetspelletjes en mobiele games te maken. Ook is er in ons land veel specialisme op het gebied van games met een educatieve lading of training, de zogenoemde serious games.