Waar is Hideo Kojima eigenlijk wel mee bezig?

Met welk project is Hideo Kojima nu eigenlijk bezig? Gisteren gaf hij aan te werken aan MGS:Rising, in de Famitsu van deze week spreekt hij zichzelf enigszins tegen. In een lang interview dat hij heeft met het grootste Japanse game-magazine vertelt hij over een aantal projecten waar hij mee bezig is, maar toch ook weer niet (helemaal).

Te beginnen met Metal Gear Solid: Rising, de nieuwe Hack 'n Slash-game met in de hoofdrol Raiden. Kojima:"I'm not making it. As executive producer, I'm leaving it up to the youngsters." Er is echter geen reden tot paniek, de game wordt namelijk wel geproduceerd door twee oudgedienden uit het Kojima Productions kamp, namelijk Shigenobu Matsuyama en Mineshi Kimura, die respectievelijk als producer en director aan de game werken en al sinds de eerste MGS voor PSOne met Kojima samenwerkten.

Dan is er Castlevania Lord of Shadows, waar Kojima een grote rol zou spelen in de ontwikkeling. Echter: "We're advising them in a variety of ways, but are of the stance that Dave [Cox - producer] and Mercury Steam have the final say," aldus de Japanner.

Als laatste dan de Metal Gear-verrassing op de E3, Metal Gear Solid 3DS, wat waarschijnlijk ook niet het speerpunt is de komende tijd voor Kojima. Hoewel hij op de E3 gepresenteerd werd als de director van de game, beweert hij nu dat hij alleen de director was van de E3-demo, en dat het nog niet duidelijk is wat er nu gaat gebeuren met de game. Dit betekent niet dat het er slecht uitziet voor MGS3DS, de demo is namelijk gemaakt door leden van het ontwikkelingsteam van Peace Walker voor PSP, en die kregen toch aardig wat voor elkaar. Kojima: "The high level models are about the same quality as the stuff we made on the PlayStation 3, although it's tough to see this. If we'd had a bit more time, we could have made something better." Hoewel hij niet veel te maken zal hebben met de uiteindelijke ontwikkeling van de game kon hij al wel de sluier oplichten over een aantal aspecten. Zo zal het verhaal van MGS3 behouden blijven, en zullen dingen als het Co-Ops systeem uit Peace Walker worden geimplementeerd alsmede - vanzelfsprekend - 3D. Het zal waarschijnlijk geen launch-titel worden voor de 3DS, maar het spel zou wel binnen een jaar na de launch moeten kunnen uitkomen.

Hoewel het hoofdonderwerp van het interview toch echt het eventuele nieuwe project van Hideo Kojima is, laat de man weinig los. Wat is er wel bekend? De game zal op één of meerdere consoles uitkomen, en het kan zomaar eindigen als Metal Gear Solid 5... Maar ook als iets origineels... Dit heeft hij nog niet beslist, maar hij weet wel: "The next project is amazing. The plan is pretty much solidified." Daarnaast wil hij met de nieuwe game wederom een revolutie ontketenen: "The next thing after Peace Walker is something great. It's a revolution. [...] We'll be doing things that we couldn't do in Peace Walker." Als laatste wil hij over de ontwikkeling van de game melden dat deze niet wederom drie jaar zal duren, zoals nog wel eens gebruikelijk is bij Kojima. Hij trekt de vergelijking met westerse developers, die wel games klaar krijgen in twee jaar, en dit zal ook het plan zijn van Kojima. Dit zou betekenen dat de nieuwe game zo rond eind 2011, begin 2012 in de winkels komt te liggen.

Wat zal het worden? MGS5, of toch iets origineels? In ieder geval niet Z.O.E.3, die is zoals hij al eerder aangaf even opgeschoven naar een later tijdstip.

Metal Gear