Lekker slapen met geweldgames

In een onderzoek naar de impact van gewelddadige games voor het slapengaan is er - voor in ieder geval bezorgde ouders - een rustgevende conclusie getrokken. Hun kroost slaapt net zo goed als ze een gewelddadige game hebben gespeeld, als dat ze naar een documentaire hebben gekeken voor het slapengaan.

In een Australisch onderzoek zijn dertien jongeren tussen de 14 en 18 jaar uitgekozen die binnen een kwartier in slaap vielen om mee te doen aan een expiriment. Ze kregen allemaal de keus: een potje Call of Duty 4: Modern Warfare van 50 minuten, of de documentaire March of The Penguins voor het slapengaan.

De studie wees uit dat de gamers er gemiddeld drie minuten langer over doen om in slaap te vallen dan de tv-kijkers. Ook bleek dat, hoewel ze cognitief actiever waren in hun slaap, ze evenveel REM-slaap als lange-golf slaap kregen. De onderzoekers concludeerden dat gamers niet in hun slaapgedrag worden aangetast als ze vantevoren een gewelddadige game hadden gespeeld.

De onderzoekers weten ook dat de test weinig overeenkomt met de echte situatie; het experiment omvatte maar één speelsessie van 50 minuten. Volgens een onderzoeker was dit de door Sony maxiumum aanbevolen speeltijd, maar lang niet genoeg om een impact te maken op het gedrag van de speler. Als men vaker zou spelen en op eigen initiatief, zouden de sessies veel langer duren en dus een andere impact kunnen hebben.

"Het is daarom beter om te concluderen dat ouders de gametijd van hun kinderen moeten matigen", aldus een onderzoeker.