Australiër krijgt AUS$ 1,5 miljoen boete

Nintendo heeft een rechtszaak aangespannen tegen James Burt en de beste man heeft nu een boete openstaan van 1,5 miljoen Australische dollars (iets minder dan 1 miljoen Euro). James Burt is 24 jaar oud en sinds 2004 werkzaam als manager bij een gamestore in Brisbane.

Hij werd aangeklaagd omdat hij op 6 november 2009 de game Super Mario Bros. voor de Wii illegaal op het internet aanbood, een week voor de officiële release in Australië. Nadat Burt opgespoord was via het internet werden spullen in beslag genomen en verkreeg Nintendo voldoende bewijs om een aanklacht in te dienen. De rechtbank achtte Burt schuldig en Nintendo trof een schikking met Burt. Hoewel de game wereldwijd veel verkocht is, blijft piraterij een doorn in het oog. In een verklaring liet Nintendo weten dat zij van mening zijn dat de hele gamesindustrie erdoor gevaar loopt:

"Fewer sales of Nintendo’s hardware and software systems means fewer resources that Nintendo, its licensees, developers and publishers have to create and market new video game products which is ultimately to the detriment of video game enthusiasts"