Sony en David Jaffe aangeklaagd vanwege God of War

In 2005 verscheen de action-adventure God of War, een game die het verhaal van Kratos vertelt en zijn strijd tegen de Griekse god Ares. Het verhaal van lead designer David Jaffe gebruikte naast de oorlogsgod Ares nog meer elementen uit de Griekse mythologie.

Op 29 augustus 2008 is er echter een rechtszaak aangespannen tegen Sony Computer Entertainment en David Jaffe omdat het verhaal gekopieerd zou zijn van twee Amerikanen, Jonathan Bissoon-Dath en Jennifer Barrette-Herzog.
Bissoon-Dath is de auteur van een serie onderling verbonden verhalen, waaronder een screenplay getiteld "Olympiad". Barrette-Herzog is verantwoordelijk voor "The Island at the Edge of the Living World", een kaart die geleverd werd bij het boek "The Adventures of Own: Owen's Olympic Adventure", van Bissoon-Dath.

Volgens de twee aanklagers hebben zij in 2002 hun werken naar zowel Sony Pictures als Sony Computer Entertainment America gestuurd. Verder merken zij op dat God of War in 2005 uitgebracht was en David Jaffe in een interview had gezegd dat het werk aan God of War drie jaar in beslag had genomen.
Naast de tijdslijn noemen zij ook de overeenkomsten tussen hun werk en God of War als bewijslast. In totaal zeven pagina's aan overeenkomsten worden genoemd, waaronder:
In het werk van de aanklagers wordt het verhaal verteld van een held die Athene redt van een leger afkomstig uit Sparta. Dit leger is gestuurd door de oorlogsgod Ares. In God of War wordt Kratos door de goden Zeus en Athene naar de stad Athene gestuurd om deze te redden van een aanvallend leger dat gestuurd door Ares.
In zowel het werk van de aanklagers als in God of War wordt de familie van de held in een gebouw met één kamer bruut vermoord. In beide verhalen staat dit gebouw in een klein rustig dorpje en voelt de held van het verhaal zich verantwoordelijk voor de slachtpartij terwijl hij dit niet is.
Kratos ontvangt van Ares de Blades of Chaos nadat hij zweert voor de oorlogsgod te werken. Deze zwaarden zijn groot, lichtgevend en zitten vast aan kettingen die met de polsen van Kratos versmolten zijn. Volgens de aanklagers is dit een directe kopie van hun werk: "As Zeus strides forward... his hands MORPH into two massive swords that glow like light sabers..."
In het werk van de aanklagers moet Owen "The Bottomless Valley" oversteken middels een lange doorgezakte hangbrug. Deze wordt ook op de kaart van Barrette-Herzog getoond. Kratos moet in God of War "The Bottomless Chasm" oversteken middels een lange doorgezakte hangbrug.

De aanklacht is ontvangen door de rechtbank en is in behandeling genomen. Sony en Jaffe hebben inmiddels gereageerd en zeggen geen plagiaat te hebben gepleegd. Ze wijzen erop dat de meeste overeenkomsten in het publieke domein liggen en dat sommige punten van de aanklagers verdraaid zijn om een verkeerd beeld te schetsen.
Verder hebben Sony en Jaffe een verzoek ingediend om alle kosten die zij maken om zich te verdedigen te kunnen verhalen op de klagende partij.