'Leeftijdscodering gewelddadige games werkt niet'

De leeftijdscodering op gewelddadige games is totaal nutteloos. Dat meldt het actualiteitenprogramma EénVandaag op basis van de uitslag van een enquête van Top-X, het jongerenpanel van het programma waar 2.500 jongeren van 12 tot 24 jaar aan hebben meegedaan. Maar liefst 90% zegt dat de jeugd onder de 18 jaar zonder enige moeite aan 16+ of 18+ games kan komen.

De helft van de ondervraagden downloadt een game als het te veel moeite kost om er aan te komen. Ook worden er ''nog verbazend veel'' games netjes in de winkel gekocht. Maar 10% van diegenen die wel eens gewelddadige games koopt, werd ooit gevraagd om identificatie.

Een kwart van de ondervraagde gamers speelt met iemand in dezelfde ruimte, eenderde speelt samen online. Een kwart van de ouders speelt zelf ook. Volgens 80% van de jongeren zijn ouders daarbij prima op de hoogte van de gewelddadige games.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongens graag racespelletjes spelen en schieten en dat meisjes liever puzzelen of games als The Sims spelen.

Gewelddadige games blijken vooral populair in de mannenwereld. Extreem gewelddadige games als Manhunt, Resident Evil, Grand Theft Auto of Mortal Kombat worden door maar 10% van de meisjes gespeeld. Hoewel de meeste meiden niet spelen, hebben ze wel een duidelijke negatieve mening over gewelddadige 16+ of 18+ games: 50% van hen vindt dat het kabinet gewelddadige games moet verbieden. Van de jongens is maar 10% voor een wettelijk verbod. De rest vindt dit gewoon nonsens.

EénVandaag heeft vanavond een item over de rol van ouders in het spelen van games, waarbij een aantal resultaten van de enquête terugkomen. (18:20 uur via Nederland 1).