Square Enix bezig met nieuwe MMORPG

De Japanse nieuwssite Impress bericht dat de leiders van het ontwikkelings team van Final Fantasy XI wat informatie hebben vrijgegeven over hun plannen voor de toekomst. Tewijl ze praatten over Treasures of Aht Urhgan - de volgende expansion voor FF XI - vertelde producer Hiromichi Tanaka dat zijn team bezig is met een nieuwe MMORPG voor Vista en de PlayStation 3. Hij vertelde verder over hoe hij dacht over het porten van games naar andere systemen, zoals bijvoorbeeld Final Fantasy XI naar de PSP en PS3.

Tanaka vertelde verder niks over de game die in ontwikkeling is voor Vista den de PS3, verdere informatie zal waarschijnlijk vrijgegeven worden op de E3 in mei dit jaar. Hij zei wel wat interessante dingen over het ontwikkelen voor de Xbox 360 en de PS3.

Omdat het operating system van de Xbox 360 vrij veel overeenkomsten vertoont met Windows, was het vrij gemakkelijk om FF XI te porten van de PC naar de X360. De PlayStation 3 heeft dat voordeel niet, en een eventuele versie daarvoor zou dus van de grond af aan moeten worden gemaakt. Dit zou wel twee tot drie jaar duren.

Hierdoor zal FF XI geen launch game worden voor de PS3, sterker nog, Tanaka betwijfelde dat de game überhaupt naar de PS3 zal komen. Het is zonde om de game te ontwikkelen voor de PS3 terwijl de middelen die daarvoor nodig zijn net zo goed in de ontwikkeling van een volledig nieuwe game gestopt kunnen worden. Er is nog geen definitief besluit genomen, maar het is dus onwaarschijnlijk.

Een PSP versie van de game is al helemaal onrealistisch, er kunnen misschien wat functies gemaakt worden voor de PSP zoals chatten en veilingen, maar zolang er geen duidelijke userbase is die daar behoefte aan heeft zal het er zeker niet van komen.