Makers Postal vinden geweld in videogames saai

In de eerste Postal game speel je een waanzinnige gek die onschuldige omstanders mishandelt, alleen maar omdat je een slechte dag hebt. In het tweede deel val je onder andere een Arabische winkeleigenaar aan en vermink je homoseksuele dansers in een homotent. In het aankomende laatste deel laat je per ongeluk een atoombom ontploffen die een hele stad uitmoordt. En toch vinden de makers van Postal, Running With Scissors, geweld in games saai.

Geweld scoort in games en als games scoren dan komt er veel geld binnen. Nu stellen sommige ontwikkelaars zich de vraag: is het wel verstandig het geweld zo ziek door te voeren?

Steve Wik is 39 jaar en werkt bij Running With Scissors als lead creative director. Hij vindt dat te veel games afhankelijk zijn van geweld om te scoren bij het publiek en dat maakt geweld saai. Zijn 54-jarige collega Bill Kunkel beweert dat sommige games zelfs zo ziek en gewelddadig zijn dat hij ze niet eens aanraakt. De 23-jarige Mike Jaret vult hen aan door te zeggen dat veel websites die games reviewen het eens zijn met de fans: er is te veel geweld in sommige games. 'Natuurlijk, je hebt een pistool en ja, daar kun je iemand mee doodschieten, maar dat moet het hoofddoel niet zijn van een game', aldus de 51-jarige Vince Desiderio, mede-oprichter van Running With Scissors.

Het spel Postal, dat in 1997 zijn debuut maakte, was een van de eerste games waarin je de slechterik speelde. Sommige reviewers stempelden de game af als 'moord simulator' en Postal werd in minstens 14 landen verboden. In de Verenigde Staten worden dit soort games niet zomaar verboden, want vaak beslissen de staten zelf hoe ze zoiets aanpakken. Californië, Georgia, Illinois, Missouri, Pennsylvania en Michigan hebben boetes opgesteld aan verkopers wanneer dit soort games verkocht worden aan mensen onder de 18 jaar.

De verkoopcijfers van videogames zijn het laatste jaar gestegen naar een recordomzet van 7.3 miljard dollar. Dik 16% hiervan zijn games voor mensen vanaf 18 jaar. In 2003 was dit 12% en in 2002 ongeveer 13%. Dit heeft onderzoeksbureau NPD Group onderzocht. 'Hoe meer uitermate gewelddadige games gespeeld worden, hoe meer emotie we verliezen en zullen we steeds verder moeten gaan om het schokeffect van geweld teweeg te brengen', aldus Douglas Gentile, directeur onderzoek bij The National Institute on Media and the Family in Minneapolis.