Zijn we klaar met Minecraft?

Je hebt van die dingen die je je hele leven blijven achtervolgen. Verkeerde keuzes, je ex-vriendinnetjes, deurwaarders en zelfs spellen. Minecraft is typisch zo’n spel dat je tot uit den treure kan blijven spelen. Dankzij het verslavende karakter van het spel plus de steeds nieuwe content doen de verslavingsklinieken goede zaken.

Als je niet thuis bent om Minecraft te spelen op een van je consoles of pc, dan kan je verder bouwen op je mobiele telefoon, tablet, Rasberry Pi,  Amazon Fire TV en straks ook op de PlayStation Vita. Ik grap wel eens dat Minecraft straks op mijn koelkast te spelen is. Helaas werd dit bijna realiteit, aangezien Doom te spelen is via een printer. Dus als ik verwacht dat ik binnenkort ook peertje kan rijden op mijn wasmachine terwijl hij 1600 toeren draait.

Het enige waarmee ik zit, is de toekomst van Minecraft nu Microsoft Mojang heeft opgekocht. Microsoft had bij de lancering van Minecraft op de last-gen consoles al een dikke voorsprong, maar leek de strijd om de nieuwe generatie te verliezen. Het was dat Sony de kwaliteit van de PlayStation 4-versie niet goed genoeg vond, anders was de game twee hele weken eerder op Sony’s laatste console te spelen. Niet dat ik geloof dat ook maar iemand 400 euro neerlegt om Minecraft te spelen, maar het was toch een lange vinger naar Microsoft. En laat Microsoft nou net Mojang hebben over gekocht voor veel geld. Uiteraard wordt beloofd dat de PlayStation Vita-versie wordt afgemaakt en dat de PlayStation 4-versie nog updates krijgt, maar daar geloof ik weinig van.

De kracht achter Minecraft is dan ook dat de game nog regelmatig wordt geüpdatet. In mijn vorige reviews zei ik nog dat de Xbox 360-versie wel heel erg achterliep op de pc-versie, maar dat is grotendeels ingehaald. Nu de Xbox One-versie ook nog eens 32 keer grotere mappen op je beeldscherm kan toveren, kan de consoleversie zich meten met de pc-versie. Helaas mist de consoleversie nog steeds wel de modcommunity die de pc-versie wel heeft. Maar mis je dat ook echt als je aan het spelen bent? Nee, dat niet. Je mist het pas als je klaar bent met Minecraft en je wilt iets nieuws, maar tegen die tijd is er vast wel een nieuwe update die weer iets nieuws toevoegt.

Ja, als je er twee jaar geleden niets aan vond, dan vind je er nog steeds niets aan. De game draait niet om een leuk verhaal en neemt je niet aan het handje mee in een rollercoaster van emoties. Je moet er echt iets zelf van maken, en dat is iets wat je bijna niet meer tegenkomt. Het vertelt je niet wat je moet doen, dat mag je zelf bedenken. Daarom loopt het topic op het forum nog steeds zo goed.

Maar is de glans ondertussen niet beetje van Minecraft af? Als je naar de verkopen kijkt in ieder geval niet. Minecraft verkocht alleen al op de Xbox 360 bijna twaalf miljoen exemplaren. Tel daarbij de zestien miljoen exemplaren voor de pc (best verkopende pc-game ooit!) en zeventien miljoen exemplaren op de andere platforms op en je hebt verkoopcijfers waar hypegames zoals Destiny en Watch_Dogs alleen maar over kunnen dromen. Tel daarbij nog eens op dat Minecraft al tientallen awards heeft gewonnen en er plannen zijn voor een film, dan kan je alleen maar concluderen dat de wereld nog niet klaar is met de game. Als zelfs South Park je game persifleert, dan kan het toch alleen maar goed zijn?

Minecraft is nu te koop voor Xbox One en PlayStation 4.