Kut met peren, Weekers!

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Bulderend van de lach sla ik de strapatsen van mafkees Frans Weekers gade. Onder zijn verantwoordelijkheid hebben 125.000 rechthebbenden al een paar maanden geen zorg- en huurtoeslag ontvangen. Als ik alleen al aan Achterlijke Fransie denk, pleur ik al schaterlachend van de bank. Ik heb makkelijk praten. Het inkomen van de familie Oplopers is te hoog om voor die toeslagen in aanmerking te komen, en we hebben dat geld sowieso niet nodig. Maar het zal je toch gebeuren dat je die centjes nodig hebt om de ziekenfondsrekening en de huur te kunnen betalen, en dat geld is er niet. Da’s wat wij hier in Amsterdam “kut met peren” noemen.

Wat is er aan de hand? Mensen die recht hebben op die toeslagen, dienen een kopie van een bankafschrift en een kopie van hun identificatiebewijs naar de Belastingdienst op te sturen, om fraude tegen te gaan. Want de Belastingdienst wil nagaan of het rekeningnummer waar de toeslag op wordt gestort, wel bij de desbetreffende gerechtigde hoort. Dat is als zodanig niet onredelijk. Wel jammer dat de belastingdienst er vervolgens weer zo’n administratieve teringbende van weet te maken. Dus werd verantwoordelijk VVD-staatssecretaris Frans Weekers aan de tand gevoeld.

“Het was allemaal de schuld van die burgers, die veel te laat hun kopietjes opstuurden.” Dat was zo’n beetje de uitleg van Frans Weekers, donderdag, ten overstaan van RTL. Volkomen terecht liet de redactie (Roel Schreinmachers, Floor Bremer en Kees Berghuis) zich niet met dit kluitje in het riet sturen. Wat telefoontjes naar contacten bij de Belastingdienst leidden tot een heel ander verhaal. Mensen die braaf hun kopietjes hadden opgestuurd, zaten nog steeds vele weken zonder geld. En intussen was de Belastingtelefoon (zoals ik al eerder schreef, in Huize Oplopers aangeduid met Overbelastingtelefoon) nagenoeg onbereikbaar.

Gisteren moest Frans Weekers met de billen bloot. Een buitengewoon laf lulverhaal, dat hij nu dingen ging navragen bij zijn medewerkers, maar dat berichten over langdurig oponthoud hem nog niet hadden bereikt. Een RTL-verslaggeefster die niet losliet en een voorlichtersmeisje dat uiteindelijk met het schaamrood op de kaken het beeld uitliep. Kijk, dan ben je geen serieus te nemen bewindspersoon. Dan ben je een trieste flapdrol, die door niemand serieus wordt genomen, zelfs niet door je eigen ambtenaren. Lang leve Frans Weekers, die laat zien dat er voor iedereen in ons prachtige land kans is op een schitterende carrière, Zelfs als je last hebt van een ernstige verstandelijke handicap.

En dit fiasco was bepaald niet de eerste smet op het blazoen van Achterlijke Fransie. De Bulgarenfraude bleek ook al een jaar aan de gang te zijn voordat iemand de moeite nam om Frans Weekers in te seinen. Dat werd door de omhooggevallen Limburgse knoeier eerst ook in alle toonaarden ontkend. Uiteindelijk overleefde hij ternauwernood een motie van wantrouwen.

Maar het is onbestaanbaar dat hij ook hier mee wegkomt. Natuurlijk, regeringscoalities houden falende bewindspersonen in de regel de hand boven het hoofd om een kabinet niet te laten vallen. Maar aan alles zit een grens. Als PvdA en VVD deze idioot nog langer blijven steunen, ligt een monsterzege voor SP en PVV voor de hand. Hoe enorm ik die partijen ook verfoei: het volk heeft gelijk als het in dat geval PvdA en VVD definitief de rug toekeert.

Maar weet u, wat ik nu zo raar vind? Ooit was Frans Weekers wél een zeer doortastende energieke man. Ik denk nog wel eens terug aan de onvoorstelbare snelheid waarmee hij “ja” zei tegen de corrupte VVD’er Jos van Reij, toen die aanbood, een enorme reclamezuil langs de A73 te betalen, met het oogmerk, Weekers te laten herverkiezen in de Tweede Kamer. Raar, dat hij toen wel vooruit was te branden…

Naschrift 29 januari: na een vernietigend Kamerdebat is Frans Weekers afgetreden. Morgen biedt hij zijn ontslag aan aan de koning.