Ahmet Drüplül

Even met de RET gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Peters in de buurt?”

De vriendelijke secretaresse verbond mij door met de goedlachse busbaas, die mij vrolijk vroeg wat hij voor mij kon betekenen. “Zeg, Pedro, jij bent toch van oorsprong onderwijzer? Dan weet je toch alles van diploma’s?” Verbaasd vroeg de goedgemutste OV-directeur, waar ik op doelde. Dus ik vervolgde: “Die diploma’s zijn altijd van papier. En die moet je altijd laten zien aan je nieuwe baas als je daar aan de slag gaat. Dan vind ik het wel raar dat bij die RET van jou iemand twintig jaar achter het stuur kan zitten zonder rijbewijs.” De busdirecteur bromde dat niemand tegen de RET had gezegd dat de chauffeur in kwestie al eerder dronken achter het stuur vandaan was gehaald, en dat de RET dus niet kon weten dat hij geen rijbewijs meer had. Fout: “Geen rijbewijs méér had? Hij heeft nooit een rijbewijs gehaald. Dus daar gaat wat mis. Al twintig jaar.” Stilte aan de andere kant van de lijn. Maar ik was nog niet klaar: “Een aantal jaren geleden, toen ik in Amsterdam ruzie kreeg met demonstrerende buschauffeurs van de RET, kreeg ik van ze te horen dat ik maar beter uit Rotterdam kon wegblijven. Ik vond dat destijds een kinderachtige bedreiging, waar ik mij niet veel van heb aangetrokken. Maar deze waarschuwing bleek dus keiharde realiteit. Als Rotterdamse passagier of medeweggebruiker ben je je leven niet zeker.” De heer Peters beet mij toe dat ik niet moest zeuren, aangezien de OV-chipkaart in Rotterdam een groot succes was. Wederom was ik niet onder de indruk: “OV-chipkaart? Je kan in dat Rotterdam van jou beter zorgen dat je je ziektekostenpasje bij je hebt. Handig, kun je leuk mee wapperen als ze op de gipskamer je gebroken poot spalken. Maar ik heb wel een handige tip voor je.” Nieuwsgierig informeerde Pedro naar wat voor prachtig advies ik hem zou willen geven, qua bedrijfsvoering van zijn RET. “Je zou natuurlijk eens per jaar van al je rijdend personeel kunnen checken of hun rijbewijs nog geldig is. Dat ze het gewoon in de garage even bij de baas komen laten zien. Iedereen die niet over zo’n ding beschikt, valt dan automatisch door de mand. Kleine moeite.” Met de mededeling dat hij daar eens over zou nadenken, verbrak de heer Peters de verbinding.

Overigens is het meer dan terecht dat Pedro Peters een aantal jaren geleden het onderwijs de rug heeft toegekeerd. Want als je op familiefeestjes vertelt dat je voor de klas staat, dan word je toch wat meewarig aangekeken. Neem nou die Islamitische Universiteit in Rotterdam. Die heeft een rector die niet eens Nederlands spreekt. Ahmet Akgündüz. Dan ben je een Nederlandse school (nee, niks “Universiteit”, een doodgewone HBO-school), en dan heb je een rector die niet eens Nederlands spreekt. Ahmet Akgündüz, onthoud die naam. Echt, zo’n grappige man. Akgündüz liet zich negatief uit over tegenstanders van de Turkse premier Erdogan. Hij zou hebben opgeroepen om 'negatieve krachten te verijdelen', wat kan worden opgevat als een oproep tot geweld. Die Baklava Universiteit Rotterdam heeft vooralsnog geen afstand genomen van de uitspraken van die Ahmet Drüplül. Sneue boel. Haatzaaien vanuit een gebouw met op de voorgevel een bord met de onterechte tekst “Üslamütische Üniversitüt”. Turkije is hard op weg een Islamitische schurkenstaat te worden, en dat een of andere lamlül onder het mom van onderwijs daaraan vanuit ons land een bijdrage levert, is wel behoorlijk betreurenswaardig. Onderwijsminister Jet Bussemaker kan met goed fatsoen maar één ding doen: de accreditatie van die school voorlopig intrekken, en er op die manier voor zorgen dat qua fatsoensnormen die school eerst eens even de puntjes op de u zet. Door rector Ahmet Hüftür te ontslaan.

Heeft ‘ie mooi een probleem. Want om uiteindelijk voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen, moet je wel redelijk Nederlands spreken. Heeft meneer Akgündüz dus behoorlijk moeite mee. Gelukkig schiet in dat geval de Partij van de Allochtonen hem te hulp. Jetta Klijnsma stapt af van de eis dat bijstandsaanvragers behoorlijk Nederlands moeten kunnen spreken. Een beetje hakkelen is wat haar betreft al genoeg. Dus “Ies Koeltoer”, “Ik niet werken want zeure rug” en “Jij mij nu uitkerink geef want anders ik jou dochter verkracht” is ruimschoots voldoende. Zo’n lieverd, die Jetta. Inderdaad. Eerlijker En Socialer. Maar eerlijk is eerlijk: nu behouden ook die welhaast overstaanbare Limburgers recht op een uitkering. En dat is een goede zaak. Want “Geefde mij es effe wat guijes veusch ut bronsgroen eikehout” klinkt toch ook mooi?

Overigens betekent dat nog niet, dat het nu helemaal van een leien dakje gaat. Want voor informatie over het aanvragen van huur- of zorgtoeslag kun je de Belastingtelefoon bellen. Helaas zijn de wachttijden daar enorm. Te veel vragende burgers, te weinig telefonisten. Bij ons thuis spreken we niet langer van Belastingtelefoon. Welnee. Overbelastingtelefoon…

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns