Breezersletjes 18+

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Sneu. Zo’n lullige kroeg in De Rijp. Met zo’n morsige eigenaar. Die klaagt dat zijn zaak nu dicht moet omdat hij het niet meer kan bolwerken. Want dat handhaven van dat alcoholverbod voor achttienminners is zo lastig. Ik heb zo verschrikkelijk weinig medelijden met die man. Als je verdienmodel zwaar moet rusten op het alcohol schenken aan kinderen, dan is er wat mis met je bedrijf. En met je bovenkamer.

Hilarisch was trouwens het resultaat van een onderzoek van het Algemeen Dagblad in Utrecht. Daar werden tien zaken bezocht door kinderen van 16 en 17 jaar oud. In al die zaken lukte het ze moeiteloos om alcohol te kopen. Werkelijk geen probleem. Zelfs als de caissières om een legitimatiebewijs vroegen, en dat dus werd verstrekt, dan nog werd de alcohol gewoon verkocht. De branche jammert al tijden dat het verbod om alcohol te verkopen aan pubers die jonger zijn dan 18, niet uitvoerbaar is. Dan heb ik nieuws voor de dames en heren flapdrollen. Ook het alcoholverbod jegens kinderen van minder dan 16 jaar oud werd op grote schaal genegeerd. Ieder jaar deed de TU-Twente daar onderzoek naar, en ieder jaar was de score beschamend. Kortom: winkels en kroegen hebben volkomen maling aan wettelijke regels. Terwijl het handhaven zo verschrikkelijk eenvoudig is. Verkoopt een winkel alcohol aan iemand die jonger is dan 18? Gedurende een half jaar alle alcohol uit het assortiment. Roken? Idem dito. Wég tabaksartikelen. Ingewikkelder hoeft het niet te zijn. En ook het verstrekken van alcohol door derden om op die manier het verkoopverbod te omzeilen, moet zwaar worden gestraft. Dus ook de breezersletjes zijn voortaan 18+. In de Amsterdamse achterstandswijk Bijlmermeer voorzie ik een toenemende leegstand van garageboxen. Want zelfs de meest wanhopige toekomstige tienermoeder verleent haar diensten niet voor een blikje Fernandes. Althans, dat mag ik hopen.

U zult zich afvragen of de overheid met zijn strengere alcoholwetgeving niet in de opvoedkundige verantwoordelijkheid van de ouders treedt. Ik vind van niet. Alcohol is aantoonbaar heel slecht voor de ontwikkeling van de tienerhersenen en blijkbaar lopen er al erg veel ouders rond die zelf al zo kapotgezopen zijn dat ze dat niet beseffen. En de gevolgen van het jeugdig drankmisbruik komen uiteindelijk op de schouders van de samenleving te rusten. Daarom mogen wij als samenleving maatregelen nemen om jeugdig drankmisbruik tegen te gaan. Vergelijk het met de plicht om op de brommer een helm te dragen, en in de auto een veiligheidsriem. En je ziet wat er gebeurt als je kinderen wél met hun poten aan de drank laat zitten. In het Brabantse boerendorp Veen werden 100 overwegend lamgezopen tieners noodgedwongen opgepakt nadat zij brandweermensen en politieagenten hadden bekogeld met flessen en vuurwerk en zich later in een kroeg nogmaals massaal tegen de politie keerden. En dan nu jammeren over dat het zo vervelend was dat ze een paar dagen in de cel zaten. Zo schattig. Heus, alcoholverkoop aan kinderen kun je maar beter wat ontmoedigen.

Overigens waren er nog niet voldoende jeugdige Brabandertjes in de cel gesmeten, zo bleek later. Vier jochies van tussen de 13 en 15 jaar zaten zonder kaartje in de trein, werden betrapt en schopten dus de conducteur in mekaar. Gelukkig werden ze door gewaarschuwde politiemensen in de buurt van het station opgepakt. Ik doe een pleidooi. Pas op deze knulletjes het volwassenenstrafrecht toe. Immers, bij volwassen misdrijven horen volwassen straffen. Wat mij betreft weegt de bescherming van de conducteur zwaarder dan de ‘rechten van het kind’ en dat soort onzin. Ik gun ieder kind het goede, behalve dit soort tuig.

Ik moet excuses maken. In allerlei columns heb ik het Limburgse volksdeel belachelijk gemaakt. Omdat ik dacht dat de ergste idioten voorbij Weert woonden. Dat was een betreurenswaardige vergissing. Sorry. Het achterlijkste klootjesvolk woont in Brabant. Maar de oplossing is eenvoudig. Vandaar dat ik mijn betoog dit keer afsluit  met een feestelijk lied.

♪ Brabantse nachten zijn lang
♫ Allemaal in het gevang.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns