Gratis naar het circus

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Het stormde en de grote tent van een circus in Amsterdam dreigde om te waaien. Dat zou erg jammer zijn omdat de voorstellingen dan natuurlijk niet konden doorgaan. Goede raad was duur. Er moest een list worden verzonnen om de wind te breken.

Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB schoot te hulp. Door zo’n grote harmonicabus strategisch neer te zetten, werd de circustent beschermd tegen de storm. De voorstellingen konden daags daarna gewoon worden hervat.

De circusdirectie toonde genereus zijn dankbaarheid. 500 gratis kaartjes voor de mensen van het GVB. Aardig.

Maar nóg aardiger was de vervolgactie van het GVB. In plaats van alle kaartjes te verdelen onder het personeel, schonk het GVB 250 kaartjes aan de voedselbank. Dat betekent dat ook een aantal arme mensen eens een keertje naar het circus kunnen. Top!

We kennen banken, waarvan de directies zich uitsluitend bezighouden met zelfverrijking. We kennen Kamerleden die uitsluitend aan de bevrediging van hun eigen ijdelheid denken en zorgen dat het wachtgeld ruimschoots voorhanden is. En we kennen het GVB. Dat zich niet alleen maar bezighoudt met kilometers maken en chipkaartjes verkopen. Het GVB laat met zijn genereuze gebaar zien, midden in de samenleving te staan.

Het is mooi om te zien dat ons land niet alleen maar bestaat uit egoïsten en egotrippers. Dat vind ik een bemoedigende gedachte.