VVD was nooit tegen apartheid!

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de gebrekkige communicatie door de VVD.

Eerst maar even wat rechtzetten. Vrijdag schreef ik nog pesterig dat Ton Hooijmaijers als dank voor zijn gefraudeer met makelaarstypes hoogstwaarschijnlijk bij de VVD wel tot erelid zou worden benoemd. Dat had ik mis. Hooijmaijers is met enige aandrang de VVD uitgetrapt. En terecht. Want de VVD heeft een integriteitsbeleid.

Vrijdag was er opnieuw een gevalletje inpakken & wegwezen. Voor Kamerlid Matthijs Huizing. Een vertrek dat gepaard ging met een paar flinke communicatieblunders. Vrijdag kondigde Huizing zijn vertrek aan. Een reden wilde hij niet geven, en ook de VVD-top weigerde commentaar. Dan krijg je dus geruchten. Ook corrupt? Op kosten van de partij naar de hoeren geweest? Aan de kont van de fractiemedewerkster gezeten? Zulke dingen gaan gauw rondzingen.

Ook leuk was de opmerking van de voorzitter van de crypto-communistisch splinterfractie GroenLinks. Meneer Van Ojik vond dat een Kamerlid na zijn vertrek geen verantwoording meer verschuldigd is. Fout. Want de kiezer heeft (zo niet formeel, dan in ieder geval wel moreel) recht op informatie over de vraag, waarom een Kamerlid het door die kiezer gegeven mandaat niet waarmaakt. Althans, in een fatsoenlijk land. Maar ja: fatsoenlijke principes zijn bij de idioten van GroenLinks natuurlijk ver te zoeken.

Maar goed. Gonzende geruchten over Matthijs Huizing. Dus zat er niets anders op, dan zaterdag alsnog de reden van zijn vertrek bekendmaken. Dronken achter het stuur. Als Huizing dat vrijdag nou meteen had gezegd, dan had dat een hoop gesodemieter gescheeld. En de geschiedschrijving blijft hetzelfde: Kamerlid trekt conclusie na alcomobilisme. Klaar.

O, over geschiedschrijving gesproken. Uiteraard vond VVD-opperhoofd Mark Rutte het nodig om lovende woorden te spreken over Nelson Mandela, die een einde aan de apartheid in Zuid Afrika wist te realiseren. Raar. Mark heeft toch geschiedenis gestudeerd? Dan weet hij als geen ander dat de VVD destijds geen enkel bezwaar tegen de apartheid had. Rutte had daarom slechts een beschaamd zwijgen gepast.