Petertjeprik: fout na de oorlog

Opiniemakers hebben invloed. Op de mening van het volk en op de mening in en om het Binnenhof. Dat geldt zelfs (al is dat maar op bescheiden schaal) voor de opiniemakers van FOK!  Dat vereist een zekere mate van eerlijkheid.

Tering! Petertjeprik, wat schreef jij een buitengewoon zwakke reactie onder mijn wekelijkse gooi-en-smijtcolumn van afgelopen vrijdag. Nog even los van het feit dat het, in plaats van een behoorlijke column te schrijven, onder een column van een collega die collega de les lezen sowieso nogal armoedig is, sla je de plank volledig mis. En bovendien heb je heel wat uit te leggen.

Er zijn naar mijn mening twee soorten columnisten. De schoonschrijvers onder ons, die fraaie miniatuurtjes schrijven, en de columnisten die op kleine schaal meer de rol van opiniemaker vervullen. (Al moeten we wat dat betreft echt geen al te grote broek aantrekken: als ik kijk naar mijzelf, zie ik dat mijn mening veel invloedrijker is als ik die ventileer op een andere website die zich richt op het beleidsterrein waar ik in het dagelijks leven mee bezig ben. Maar dat terzijde.)

Uiteraard zijn opiniemakers niet geheel neutraal in hun stukjes. Logisch. Een ‘rooie’ zal in zijn stukkies de sociale misstanden benadrukken, en voorbijgaan aan het feit dat er in ons land ook nog geld moet worden verdiend. Een rechtgeaarde liberaal zal vooral het belang van individuele vrijheid en centjes binnenhalen benadrukken, en de steeds verdere uitholling van de rechtspositie van werknemers en zwakkeren in de samenleving wegwuiven. Ik vind dat dat mag.

Maar wat jij doet, Petertjeprik, is wat anders. Jij schildert door het gebruik van een stel uit hun verband gerukte citaten een beeld van een Driek Oplopers die zich aan de lopende band schuldig maakt aan het publiceren van schotschriften die in een prachtige symbiose verkeren met De Onderbuik Van Volk En Vaderland. Dat je dat doet, dat mag. Dat is niet verboden. Maar erg chique vind ik dat niet. IK heb in mijn carrière nog nooit een collega-columnist uitgescholden. Want liefkozende woordjes als droplul, stoephoer en randdebiel reserveer ik liever voor foute politici, golddiggers, BN’ers, criminelen en Badr Hari. Maar echt, Petertjeprik, als ik kijk naar wat je hebt gemeend om onder mijn column te moeten neerkliederen, kost het me heel veel moeite om niet ook jou zo liefdevol te bejegenen.

Opiniemakers hebben een zekere verantwoordelijkheid. Want wij vólgen niet alleen de onderbuik (voor zover dat überhaupt waar is), wij vormen ook de mening van het volk. Van die onderbuik dus. Dat vereist een zekere zorgvuldigheid en daar hoort het schermen met uit hun verband gerukte, en soms zelfs onvolledige citaten niet bij.

Ik loop de door jou geplaatste citaten uit mijn als altijd vriendelijk getoonzette oeuvre even met je langs.

Het gaat niet goed met ons land, zegt men. Een tekort op de begroting. Dus de burger moet afzien. Maar waarom eigenlijk? Onze regeringen hebben de afgelopen jaren vele tientallen miljarden over de balk gesmeten. Om de verkwistende burger tegemoet te komen? Nee. Om een paar graaibanken overeind te houden en om een paar fraudelanden voor een bankroet te behoeden. Op uw en mijn kosten.

Dit stukje tekst heb ik geschreven om even duidelijk te maken dat het feit dat de zwakkeren in ons land steeds verder worden uitgekleed niet het gevolg is van een door liegpremier Rutte gesuggereerd soort onvermijdelijkheid, maar dat dat het rechtstreekse gevolg is van uiterst betwistbaar binnenlands en buitenlands beleid van onze kabinetten en het falen van door de regering aangewezen toezichthouders.

Een hoorzitting in het Amsterdamse gemeentehuis. Bevolkt door rare types die opzichtig met Surinaamse vlaggen lopen te wapperen. Dan doe ik nu even een belangrijke onthulling: Suriname ligt dik 10.000 kilometer naar het zuidwesten.

Deze verzuchting over een stel protestmakers die zelf alle redelijkheid zijn verloren, maakt deel uit van een column die ik schreef om aan de hand van een aantal observaties uit te leggen waarom een deel van de Nederlandse autochtone bevolking weinig opheeft met het Surinaamse volksdeel, en dat dat alles niet bepaald de schuld is van onze folkloristische Zwarte Piet.

Overigens is het besteden van onderwijsgeld aan die grapjassen sowieso geldverspilling. Vind ik. Want eerlijk gezegd zie ik de Marokkanen in kwestie liever als jihadstrijder naar een of ander woestijnland vertrekken. Om daar te worden doodgeschoten. Want dat is voor alle betrokkenen het beste.

Dit stukje suggereert het toejuichen van eliminatie van grote aantallen allochtonen. Maar bij deze quote laat je zowel de zinnen daarvoor als die daarna achterwege. Op die manier moffel je de aanleiding weg.  (Het gaat hier om leerlingen van de Islamitische school in Rotterdam, die door examendiefstal en -heling hun vorige school te gronde richtten, en van wie de ouders tegen de oprichting van de nieuwe Islamitische school waren, maar die toelating eisten tot die nieuwe school, hetgeen ze naar mijn mening terecht werd geweigerd.) Ook de reden waarom dit beter zou zijn, schrap je maar.

O ja, nog even over dat debatje tussen Okaht uit Den Bosch en Zonnetje40 uit Amsterdam. Mij is wel duidelijk hoe het zit. Ik las dat er in een Bossche parkeergarage een stel Neanderthalers was aangetroffen. Klopt. Ze bumperkleven, halen rechts in en rijden als gekken. Ongemanierd boerenvolk, die Brabo's!

Je verzwijgt dat dit betrekking heeft op een grap over resten van een prehistorische nederzetting die waren gevonden in de directe nabijheid van een Bossche parkeergarage, en dat dit stukje tekst betrekking heeft op een lollige columnwisseling tussen Okaht en Zonnetje40 over het vermeende verschil tussen Amsterdam en Brabant. Een blind paard ziet nog dat dit een geintje is.

Maar goed. Leef je uit, met je halve waarheden, Petertjeprik! Want verboden is het niet. Of je je rol en je aanzien als zelfbenoemd geweten van politiek-correct oogkleppenland hiermee nou sterker hebt gemaakt? Ik vrees van niet.

Maar over dit stukje tekst van jouw hand heb je echt nog wat uit te leggen:

FOK! is een gemeenschap die zich voornamelijk als een parasiet vast zuigt aan de onderbuik van haar bezoekers. Het gif dat in deze parasitaire verhouding wordt voortgebracht vloeit onder andere uit jouw eigenste digitale pen, heer Oplopers. Daarom is een Driek Oplopers die Pownews ervan beticht een onderbuikenomroep te zijn ongeveer hetzelfde als een Stalin die Hitler beschuldigt van massamoord.

FOK! is een horde onderbuikparasieten? Maar als je dat vindt: daar wil je toch niet bij horen? Dat zou toch getuigen van een dubbele moraal? Er zijn ook websites die ik buitengewoon verwerpelijk vind. Ik zou voor geen goud willen schrijven voor sites als GeenStijl of Indymedia. Geen haar op m’n hoofd. Het intimideren van andersdenkenden of criticasters, zoals GeenStijl doet, of het oproepen tot een soort links-wetteloze anarchie die gebaseerd is op verfbommen en mishandelen van politiemensen zoals Indymedia doet: daar wens ik niets mee te maken te hebben. Je zult zaterdag in deze rubriek toch écht even moeten uitleggen, waarom je FOK! dan wel gebruikt als podium om jouw columns te publiceren. En je slaat lekker aan het Godwinnen. Dat mag. Zoals ik al eerder schreef: leef je uit.

Maar waarmee moet ik jou qua Godwin dan vergelijken, Petertjeprik, met je uit hun verband gerukte citaten en je dubbele moraal? Mja. De vergelijking dringt zich op met Max Blokzijl. Ook een opiniemaker die verdraaiing en een dubbele moraal niet schuwde. Radiopresentator in de Tweede Wereldoorlog. Namens de NSB.