Jatta Klijnsma

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

We zitten met een zeer lelijk probleem opgescheept. Feitelijk zijn er slechts vier politieke partijen die ertoe doen. Van links naar rechts SP, PvdA, VVD en PVV. Al die andere partijen zijn eigenlijk geen serieus te nemen clubs. Meer doen dan zich politiek prostitueren om een of andere coalitie aan een meerderheid te helpen, in ruil voor de illusie ook wat in de melk te brokkelen te hebben, zit er voor randverschijnselen als ChristenUnie, D66 en CDA niet in.

Thans worden wij bestuurd door een kabinet met PvdA en VVD. Het is beschamend, hoe deze partijen tijdens de verkiezingscampagne en hun regeerperiode tot nu toe de kiezer hebben voorgelogen. De PvdA, die de kiezer bij hoog en bij laag bezwoer, een sociaal beleid voor te staan. Moet je nu eens kijken. Jetta Klijnsma haalt ronduit schofterige streken uit bij het ontmantelen van onze sociale zekerheid. Ze neemt maatregelen waarvan ze een dik jaar geleden nog twitterde, dat die schandalig waren. Toen wel, ja. Thuis noemen we haar geen Jetta, maar Jatta. De VVD. Stort burgers in doodenge onzekerheid en roept vervolgens premier-annex-partijleider Mark Rutte doodleuk dat we ons als burger nog dieper in de schulden moeten steken. Koop een duurder huis. Bestel een auto. Terwijl de koopkracht van de meeste mensen in mekaar sodemietert. Mafkees. En de belastingmaatregelen blijken uitsluitend goed uit te pakken voor de allerhoogste inkomens.

Maar wat dan? Zijn de SP en de PVV dan serieuze kandidaten om ons land te gaan besturen?

Niet dus.

De typische  SP’er zien we in de persoon van Farshad Bashir. Een halve zool die niet verder komt dan het uitventen van goedkoop populisme, zich afsluiten voor de waarheid en plegen van karaktermoord.  De SP is een partij die bij voorbaat al niet wil meedenken over oplossingen voor de problemen waarin ons land verkeert.

De PVV? Ook hopeloos. Een groep klaplopers, die in ruil voor een prachtig Kamerledensalaris de Grote Leider napapegaaien. Een leider die schaamteloos gemene zaak maakt met het rondborstige boegbeeld van een Franse fascistenpartij, die de holocaust wegzet als een bescheiden voetnoot in de wereldgeschiedenis.

Met andere woorden: deze twee partijen zijn uiterst ongeschikt om een serieuze rol te gaan bekleden in ons landsbestuur.

De komende decennia moeten we dus kiezen tussen twee kwaden. Liegpartijen PvdA en VVD aan het bewind, eventueel aan een meerderheid geholpen door kleuterpartijtjes als CDA of D66. Of de ongeschikten van SP en PVV in de Trêveszaal. Wat God verhoede. En wij, als kiezer, mogen het zeggen.

De komende tijd, tot aan de verkiezingen (maar ook daarna, uiteraard) rust een zware verantwoordelijkheid op de schouders van PvdA en VVD. De wijze waarop de Nederlandse burger -en dus kiezer- nu in de maling wordt genomen, is van het niveau van de stereotiepe tweedehands-autoverkoper. En ons kabinetsbeleid tot nu toe? Autobranchetechnisch zou ik dat willen bestempelen als Het Wrak van de Maand.

We zullen als land verder in de afgrond storten, wanneer SP en PVV de grootste partijen worden. Slechts de PvdA en de VVD kunnen deze ramp voorkomen. Door vanaf nu eindelijk een beschaafd, eerlijk, economisch verwantwoord sociaal beleid te gaan voeren. Dat, en alleen dat, kan de definitieve teloorgang van ons land voorkomen. De kiezer moet worden getoond, dat PvdA en VVD wel in staat zijn om ons land fatsoenlijk te besturen. Want hoe onverstandig ook: de kiezer die uitwijkt naar het lompenproletariaat van SP of de klootjesvolkcultuur van de PVV heeft daartoe het volste recht.