Schaf de vakbeweging maar af

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Buitengewoon tevreden nam ik kennis van het bericht dat het aantal vakbondsleden in ons land steeds verder afkalft. De meeste vakbonden zijn populistische schreeuwclubs, die als het erop aankomt erg weinig klaarspelen.

Problemen met de CAO’s in de metaalsector. Dus waar roepen de bonden een staking uit? Juist. Bij VDL NedCar. Een bedrijf dat juist door een doortastende industrieel van de ondergang is gered, met behoud van heel veel werkgelegenheid. Als je uitgerekend daar gaat staken, dan ben je niet goed snik. Dan ben je dus een lawaaiclub van het type PVV.

Of zo’n FNV Spoor. Die club vindt het nodig om een CDA-Kamerlid uit te maken voor een wolf in schaapskleren. Want een ander lid van het CDA is commissaris bij vervoerder Arriva. Nou en? Er zit een FNV-lid in de bak omdat ‘ie zijn liefdesrivaal heeft doodgeschoten. Maakt dat FNV-Spoorbestuurder Roel Berghuis dan tot een moordenaar? Volgens zijn eigen gedachtegoed blijkbaar wel.

Ondertussen gaat er heel veel mis in ons land. De rechten van werknemers worden uitgehold, rechteloze ZZP’ers doen het werk dat normaal behoort te worden gedaan door personeel met een vast dienstverband. En lukt het de vakbonden om daar wat tegen te doen? In het geheel niet. Afgezien van bij wat achterlijke SP-volksvertegenwoordigers die de bonden napraten, is hun invloed nul komma nul.

Bij veel bedrijven worden CAO’s en wetten grootscheeps overtreden. Bonden zijn daarvan op de hoogte, maar er echt wat tegen ondernemen? Nee. Geen tijd. Geen geschikte mensen.

En de vakbonden en hun boegbeelden maken er al decennia lang een potsierlijke vertoning van. FNV-opperhoofd Wim Kok werd later politiek verantwoordelijk voor het begin van de afbraak van onze verzorgingsstaat. Tegenwoordig is dit arbeidersidool commissaris bij Shell, waar hij zich sterk maakt voor de belachelijk hoge beloningen van de bedrijfstop.

Dit voorjaar heb ik met grote tevredenheid mijn FNV-lidmaatschap opgezegd. De gore praatjes van die Roel Berghuis waren voor mij de druppel. En dat de vakbond je helpt bij ruzie met werkgever of huisbaas? Niets mis met een behoorlijke rechtsbijstandverzekering.