Welkom bij de Kamara's

Even met Namibië gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Oerlemans in de buurt?”

De telefoonneger vroeg mij om een ogenblik geduld, want de programmabedenker lag enkele honderden meters verderop in de zon, met een rum-cola in de hand. Toch nog redelijk snel kreeg ik de mediagrapjas aan de lijn. “Zo, Reinout. Smerige racist dat je bent!” Stomverbaasd vroeg de mediagenieke kunstenmaker, waarop ik doelde. Tijd voor enige uitleg mijnerzijds: “Je weet toch, dat dat niet mag van de Verenigde Naties? Dat je negers gebruikt om andere mensen in de maling te nemen? Zwarte Piet mag niet meer, en dus kan dat programma van jou ook niet door de beugel. Je hebt een stel acteurs ingehuurd om volwassen blanken wijs te maken dat ze een echte, authentieke bosnegerstam vormen. En dat mag dus niet!” Reinout Oerlemans gaf te kennen dat hij nog steeds niet snapte, wat daar negertechnisch zo slecht aan was. Dus ik ging nog wat dieper op de materie in: “Die door jou ingehuurde negers hebben drie weken lang glashard lopen liegen tegen die blanke BN’ers. Daarmee wordt dus de stereotype leugenachtigheid van de neger uitgebeeld. Schande!” De heer Oerlemans schreeuwde dat hij niet gediend was van zulke zwartmakerij en verbrak de verbinding.

Nu zijn negers natuurlijk niet de enigen die qua beschimpte bevolkingsgroep in de schijnwerpers staan. Ook de bejaarde heeft het in ons land zwaar te verduren. Nadat de Tenalady’s van 50+ hun boegbeeld verloren omdat diens gefraudeer met pensioenpremies aan het licht was gekomen, zijn nu de bejaarden die surveilleren tijdens de tentamens op de Rotterdamse Erasmus-Universiteit de sigaar. Ze moeten weg. Echt, ik kan zo enorm vrolijk worden van dat soort berichten. Ik zie het helemaal voor me. De oudjes worden niet langer als geschikt beschouwd voor het toezicht. Ze vallen steeds in slaap, en de studenten die een schriftelijke proeve van bekwaamheid moeten afleggen, ondervinden naar verluidt veel hinder van het doordringende gesnurk. Heerlijk, dat soort narigheid. En ik zeg maar zo: snurken doe je niet in het examenlokaal. Snurken doe je ’s nachts.

Nu is er gedurende de nachtelijke uurtjes wel meer overlast. Zoals in Breda. Daar vernielde een meneer een auto. Midden in de nacht. Meneer dacht dat die auto toebehoorde aan de nieuwe vriend van zijn ex. Foutje. Die ex hád helemaal geen vriend. Laat staan een vriend met een auto. De ex had wel een buurvrouw. Met een auto. Dus u raadt het al… Juist. Maar een groter autoschandaal speelde zich af in Amsterdam-Noord. Echte Amsterdammers willen met die achterstandswijk niets te maken hebben. En terecht. Verpauperde wijken, spuuglelijke architectuur. Armoede. Laag opleidingsniveau. De stadsdeelbestuurders moeten weleens een dienstreisje maken. Op de fiets, zou je zeggen, zoals een beetje armoedzaaier betaamt. Maar nee hoor. De politieke top van het stadsdeel heeft een deal met een taxibedrijf. In één jaar hebben ze 38.000 euro uitgegeven. Aan taxiritjes naar het stadhuis of naar buurgemeente Purmerend. Terwijl er zowel naar de Stopera als naar Purmerend iedere vijf minuten een bus vertrekt, pal voor de deur van het stadsdeelkantoor. Kijk, je bent sowieso beklagenswaardig als je in Amsterdam Noord woont, maar dit is wel heel erg sneu. Te stom voor een écht wethoudersbaantje, en dan je ego op zo’n manier opkrikken. Stadsdeelvoorzitter Rob Post was in zijn eentje al goed voor 25 mille aan taxikosten. Vijfentwintig ruggen. Een kapitaal aan taxiritjes. Maar dat is ook logisch. Want namens de PvdA zorgde hij op die manier wel voor een stukje werkgelegenheid in de vervoerbranche. De schat.

Maar dit is dan wel weer het zoveelste bewijs dat die Alex Brenninkmeijer helemaal gelijk heeft. Onze Nationale Ombudsman is van mening dat cabaretiers en andere grappenmakers veel te hard tekeer gaan over minderheden en dat ons politieke klimaat discriminatoir is. Racistisch, zeg maar. En ja, dat klopt. Want heel wat politici stelen als nege… O, dat mag je natuurlijk niet zeggen. Want voor je het weet, moet je mee naar Spanje…

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns