Met Lucille Werner in de ballenbak

Even met de FNV gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Berghuis in de buurt?”

De werkwillige die de telefoon opnam, vroeg mij om een ogenblik geduld. Roel had zich even op het toilet teruggetrokken om voor de spiegel nog wat te oefenen aan het werpen van  minachtende blikken. Toen de ijdeltuit daarmee klaar was, kwam hij aan de telefoon. “Goedemorgen, Roel. Ik bel je even op om mijn bewondering uit te spreken voor je enorme fantasie. Fenomenaal.” De vakbondsbestuurder antwoordde met de mededeling dat alles in de wereld aan hem te danken was. Die reactie verbaasde mij in het geheel niet, dus onverdroten vervolgde ik: “Als een machinist van de spoorwegen de Reclame Code Commissie inschakelt wegens een belachelijk spotje van het Donorfonds, en de Reclame Code Commissie heeft al een bijeenkomst met die machinist afgesproken, en als mosterd na de maaltijd kom jij ook nog een keertje met een klacht waarna je de krant belt en beweert dat de Reclame Code Commissie naar aanleiding van jouw klacht tot actie overgaat, ja, echt, dat is van een bewonderenswaardige schoonheid, daar ben ik even stil van. Echt fenomenaal.” De vakbondsbestuurder van de FNV-spoorwegbond antwoordde met de mededeling dat alles in de wereld aan hem te danken was. Tijd voor de afmaker: “Klopt. Zoals die bond van jou iedere keer beweert dat er wordt gestaakt in het belang van de passagiers, maar daar steeds mee stopt zodra er een kwartje loonsverhoging is binnengehaald. Man man man, ik wou dat ik zo’n fantasierijke geest had.” Vakbondshufter Roel Berghuis antwoordde met de mededeling dat alles in de wereld aan hem te danken was. Kijk dat vind ik nou zo leuk aan zo’n omgeschoolde metaalsmelter. Zonder zelfs maar een greintje waarheid maar wat roepen.

Net als die Martin Bosma van de PVV. Die klaagt steen en been dat zijn partij veel te weinig wordt uitgenodigd in de actualiteitenprogramma’s van de Publieke Omroep. Klopt ook geen barst van. PVV-Kamerleden worden aan de lopende band uitgenodigd. Maar ze komen niet. Omdat ze niet mogen van Geert. Of omdat ze hun flauwekulstandpunten met geen mogelijkheid vol kunnen houden zodra de eerste de beste gerichte vraag wordt gesteld. Maar hulde voor Peter Kee. Die is redacteur bij Pauw en Witteman. Nodigde prompt Martin Bosma uit. En ja, u raadt het al. Bosma komt niet. Martin Bosma, de partij-ideoloog van de PVV. De partij-idioot zul je bedoelen. Zo’n kneus die op de middelbare school tijdens de klasse-avond uitsluitend mocht schuifelen met het lelijkste meisje van de klas. Partij-ideoloog. Trouwens een veel te moeilijk woord voor de achterban van de PVV. Die beroepswerklozen denken dat ideoloog een ander woord is voor vrouwenarts. Schat, de weeën beginnen. Bel jij de ideoloog even? En dat zo’n kansarme aanstaande vader dan roept dat ‘ie dat niks vindt, zo’n vreemde erbij. Want privacy.

Net als de privacy van Badr Hari. Zijn advocatenvrouwtje vraagt de media om niet meer te publiceren uit Hari’s strafdossier. Want dat schaadt zijn persoonlijke levenssfeer, en de van zijn Estelle. Echt briljant. Alsof Badr zélf zo respectvol omgaat met de persoonlijke levenssfeer van anderen. Zijn slachtoffers, immers, eindigen bloedend en met gebroken ledematen in het ziekenhuis, waar ze in kil TL-licht al hun kleren moeten uitdoen voor het onderzoek door de eerstehulparts. Adieu, privacy.

Maar niet alles is een kwestie van geschonden privacy. Je meest persoonlijke persoonlijkheden aan het publiek tentoonstellen. Dat doen sommige mensen vrijwillig. Het schijnt begin volgend jaar ergens Nationale Nudistendag te zijn. En Lingo speelt daar dapper op in. De TROS zoekt vrijwilligers om dan geheel ontkleed aan dat spelletje mee te doen. Ik moet er toch niet aan denken, dat een paar verwoede puzzelaars in hun blote niksie bij Lucille Werner in de ballenbak staan te graaien. Echt, wat mij betreft had die bezuiniging van op de Publieke omroep niet teruggedraaid hoeven te worden. Heus. Ik verzeker u, op de Nationale Nudistendag kijk ik geen televisie. Er is niets mis met de radio.