Volkert van der Graaf moet vrij!

Even met de SGP gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Meijboom in de buurt?”

De Staatkundig Gereformeerde telefonist vroeg mij om een ogenblik geduld. De Werkendamse volksvertegenwoordiger was even naar de plaatselijke groentewinkel om daar een verkoopstop voor pompoenen te bepleiten. Na diens terugkomst kreeg ik de Bijbelvaste fractievoorzitter aan de lijn. “Zo, Theo, dus jij wilt de Halloweenoptocht verbieden omdat de Satan daar een rol bij zou spelen?” De SGP’er antwoordde dat Halloween voor jonge kinderen zeer angstaanjagend is. Daarvan was ik niet onder de indruk: “Zo, dus Halloween is griezelig? Weet je wat pas écht griezelig is? Die Bijbelterreur die jij en je geloofsgenoten jullie kinderen aandoen!” Theo Meijboom stelde dat er niets griezeligs kleefde aan het Gereformeerde gedachtegoed. Fout. Met mijn beste zangstem zong ik een kinderliedje dat er bij Gereformeerde kinderen van jongs af aan wordt ingestampt: “Pas op klein kindje wat je denkt. ♯Pas op klein kindje wat je denkt. ♪Want je Vader in de Hemel kijkt op jou terneer. ♫Dus pas op klein kindje wat je denkt. ♪♪♪ Peuters, kleuters en pubers op Gereformeerde grondslag wordt dus de stuipen op het lijf gejaagd met een liedje, waarin wordt betoogd dat een of andere Grote Onbekende zelfs je meest intieme gedachten weet. Dat lijkt me wel iets om van wakker te liggen.” Theo Meijboom ging in de verdediging met de bewering dat ook wetenschappelijk is bewezen dat Halloween slecht is voor de jeugd omdat dat leidt tot leerproblemen op school. Ik was niet onder de indruk: “Wetenschappelijk onderzoek. Door wie dan? Gereformeerd en Wetenschappelijk zijn twee onverenigbare begrippen.” De Orthodox-Gereformeerde volksvertegenwoordiger pruttelde nog wat na over dat hij de jeugd niet wilde blootstellen aan de bizarre uitmonsteringen waar kinderen tijdens de optocht in gekleed gaan. Het lukte mij niet langer om mijn lachen in te houden en ik proestte: “Bizarre uitmonsteringen? Man, kijk op zondag eens wat daar allemaal in ganzenpas naar de kerk loopt. Vormeloze rokken, extreem onverzorgd haar dat onderuit bespottelijke hoedjes komt uitpiepen, knulletjes van 3 in billentikkertjes. Met vlag en wimpel is het SGP-electoraat het achterlijkste volksdeel van ons land!"

Qua vlag en wimpel trouwens, valt er in de heidense politiek ook wel wat op te merken. Nogal wat PVV-Kamerleden blijken op hun rever een NSB-vlaggetje te dragen. Vervolgens klagen ze wel steen en been dat het zo onterecht is, dat ze een extreem-rechts etiket krijgen opgeplakt. De schatten. Als je je uitdost met de kentekenen van schorem, dan word je ook aangezien voor schorem. Dat is echt niet gek. Maar misschien heb ik toch liever met heel rechts te maken, dan met heel links. Die kneuzen van de SP. Uit pure jaloezie gunt het lompenproletariaat degene die hard werkt geen lekkere stoel in de trein. Weg met de Eerste Klas, roept de SP. Zo schattig. Straks ook allemaal blubberbrood van de Aldi en uitsluitend nog arbeidersromans van de Sosjalistiese Uitgeverij. Weg met de keuzevrijheid van het volk! Geschrokken van de hilarische reacties in het land, heeft de SP zijn keutel weer ingetrokken. Het volk had het niet goed begrepen. O. Dus de communicatie tussen het politbureau en de arbeidersklasse loopt wat stroefjes? Tsja, als de SP het spoorwegdossier laat behartigen door een hakkelende gastarbeider die amper Nederlands spreekt, dan wordt het wel een beetje lastig ja, dat communiceren.

Patricia Paay. Communiceert ook knap beroerd. Net als Halloween, jaagt ook zij heel wat mensen de stuipen op het lijf: ze zegt tegen RTL Boulevard dat ze overweegt om over een paar jaar toch nog eens een keertje in haar blote niksie in een mannenblad te verschijnen. Dat klinkt heel erg griezelig, zo’n rimpeltentoostelling op glanspapier. Maar het is loos alarm. Het gaat zo enorm slecht in de papieren-bladenmarkt dat ook die bloottijdschriften tegen die tijd wel tot het verleden zullen behoren. Ik schat dat binnenkort het Sanoma-hoofdkantoor kan worden toegevoegd aan de enorme lijst van leegstaande kantoorgebouwen. Beter zo. Want of Patries het nu leuk vindt of niet: de jaren gaan tellen.

Ook voor Volkert van der Graaf. Ook hij heeft jaren laten voorbijgaan. In de bak. En terecht, want iemand vermoorden, dat mag niet in ons land. Volkert mag mogelijk binnenkort op proefverlof. Dat mag iedere gevangene als ‘ie zo’n beetje tweederde van zijn straf heeft uitgezeten en zich tijdens zijn detentie goed heeft gedragen. De grote liefhebbers van de omgelegde fascist Fortuyn, samengebald in de Kamerfracties van PVV en VVD, willen de invrijheidstelling van Volkert tegenhouden. Dat is raar. Volkert heeft de zelfde rechten als iedere andere moordenaar. Het gepeupel roept nu dat Volkert, gezien de maatschappelijke onrust die was veroorzaakt door de moord op een toekomstig Kamerlid, zwaarder gestraft moet worden dan een ‘gewone’ moordenaar. Stom gepeupel. Volkert ís namelijk zwaarder gestraft. Tijdens de rechtszaak tegen Volkert werd voor een enkelvoudige moord gemiddeld 12 jaar cel opgelegd. Volkert kreeg 18 jaar! Iedereen die vindt dat Volkert zijn rechten moeten worden ontzegd, is een achterlijke proleet, die in niets verschilt van de Moslim-idioot die een gevallen vrouw op het dorpsplein stenigt.

Bah. Ik zit hier helemaal boos te worden, achter mijn computerscherm. Terwijl ik van nature zo’n vrolijke man ben. Straks maar eens wat troostvoedsel halen. Een lekker biefstukje. ’t Is immers niet voor niets dierendag!

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns