Genaaid door Rijkman AEGON

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Een hectische dag, gisteren. En nee, wat mij betreft niet zozeer omdat is aangekondigd dat ABN-AMRO op termijn naar de beurs gaat. Niemand kan zeggen dat dat bericht uit de ministerraad onverwachts is gekomen. Het feit dat die grap ons land een schadepost van minimaal zo’n 10 miljard oplevert, kan ook niet als onverwacht feit worden genoemd. Natuurlijk, ABN-AMRO moest zich destijds wapenen tegen een vijandige overname. De beschermingstactiek die daarvoor was gekozen, was zelf op overnamepad gaan. Door debiele beslissingen, hebzucht en veel te grote ego’s is dat op een totale mislukking uitgelopen. Wegens zijn belangrijke rol in het economisch verkeer moest de bank overeind worden gehouden met ons belastinggeld. En over een jaar, of misschien twee, is ABN-AMRO gewoon alsnog een prooi. Er is trouwens geen enkele reden om die bank met allerlei beschermingsconstructies zoals het gouden aandeel daartegen te beschermen. We wilden toch zo graag dat ‘de markt’ zijn werk ging doen? Nou dan!

Maar de grootste ploerten in dit drama zijn niet de dames en heren politici en bewindslieden. De grootste ploert is natuurlijk de oppergraaier Rijkman Groenink. De hufter die onlangs nog met droge ogen op de televisie beweerde dat hij niets verkeerds had gedaan. Alles paste binnen wetten en regels. Inclusief de exorbitante zelfverrijking van meneer. Ik ben benieuwd, wat zijn toenmalige echtgenote daarvan vindt. Zij is ingeruild voor een neukertje van het toenmalige kantoor aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Prima volgens de regels, ja. Voordat Rijkman topman werd bij De Bank, schoot hij zichzelf tijdens een jachtpartij met zijn geweer in zijn eigen hand. Dan ben je dus een hufter en stom. Een hufter omdat er echt iets niet goed zit in je hoofd als je voor de lol dieren doodschiet, stom omdat je het voor mekaar krijgt om in je eigen klauw te schieten. Het zou overigens veel beter zijn geweest als Rijkman Groenink zichzelf destijds per ongeluk niet in zijn hand, maar in zijn harses had geschoten. Dan was de  wereld verlost geweest van een eersteklas hufter, en waren wij als land nu niet volstrekt onnodig vele miljarden armer geweest.

Maar goed, genoeg woorden vuil gemaakt aan Rijkman en zijn kneuzenbank. Dat bericht over de ophanden zijnde beursgang van ABN-AMRO was immers niet de reden dat het gisteren zo’n hectische dag was, in mijn hoofd. Nee. AEGON.

Ook AEGON leunt zwaar op financiële hulp van de staat om overeind te blijven. Maar bij deze kreupelbank werken lieden die qua achterlijk niet onderdoen voor de mensen bij ABN-AMRO. Zo stond AEGON aan de wieg van wat later de woekerpolis-affaire zou gaan heten. Gisteren werd bekend dat de gegevens op straat liggen van de mensen die via AEGON beleggen in aandelen. Bij meer dan twintig klanten werd een pakket bezorgd met daarin zo’n duizend brieven, gericht aan andere klanten, inclusief hun namen en adressen. Met daarin uitvoerige informatie over de stand van hun aandelen, en dus ook over in welke aandelen werd belegd. Een mevrouw die contact opnam met AEGON om de spullen terug te sturen, werd afgepoeierd. Neen, AEGON stuurde niet in vliegende vaart een koerier. Neen, mevrouw moest maar naar het postkantoor ermee. Toen het op het postkantoor niet mogelijk bleek om het pakket terug te sturen, heeft die mevrouw volkomen terecht maar even met de NOS gebeld.

Wat ik niet snap? Waarom heeft de AFM gisteren niet onmiddellijk de vergunning van AEGON opgeschort? Zo’n bedrijf vol randdebielen kan toch met geen mogelijkheid een serieus te nemen rol in onze economie spelen? Leunen op ons belastinggeld. Klanten oplichten via woekerpolissen met veel te hoge, zogenaamde, administratiekosten en een veel te laag rendement. En dan ook nog een keer totaal niet in staat zijn om zelfs maar een béétje zorgvuldig en fatsoenlijk om te gaan met zeer gevoelige gegevens van je klanten. Ik weet het zeker. President-Directeur (mooie Engelse afkorting: CEO) Marco Keim van AEGON heeft op zijn werkkamer aan de wand een levensgrote poster hangen van zijn idool Rijkman Groenink. Dat kán haast niet anders. Iedere ochtend bij het betreden van zijn kamer, bij het aanschouwen van Rijkmans beeltenis,  krijgt Marco spontaan een heel warm gevoel in zijn broek.

En qua onmisbare systeembank? Daar hebben we er als land maar eentje van nodig. Een door de staat op te zetten bank die zorgt voor het girale betalingsverkeer en die kleine spaarders de gelegenheid geeft, hun geld veilig op een spaarrekening te zetten. Dat geld wordt dan uitsluitend op een veilige manier belegd of uitgeleend aan hypotheekbanken die er slechts zeer veilige hypotheken mee mogen verstrekken. Wegens het grote belang van die bank voor het draaiende houden van het betalingsverkeer in ons land moet die bank dan voor 100% in handen zijn van de staat. Die staatsbank zou dan qua beheer moeten worden ondergebracht bij een minister of staatssecretaris voor Rijksdeelnemingen, waar dan bijvoorbeeld ook de eigendom van de NS kan worden ondergebracht. De garantstelling voor spaarders bij alle andere banken dient onmiddellijk te worden afgeschaft. Er is geen enkele reden om de belastingbetaler te laten opdraaien voor het wangedrag van de Scheringa’s en Groeninks van deze wereld.

En een naam voor die overheidsbank heb ik ook al. Rijkspostspaarbank.

Volg Driek op twitter.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns