RPG Zomer: Chrono Trigger

Vorig jaar zomer speelde ik Chrono Trigger voor het eerst op mijn Nintendo 3DS. Vorig jaar? Ik hoor je denken: zou deze blog niet over een game moeten gaan die je dit jaar gespeeld hebt dan? Dat klopt. Ik zal uitleggen hoe het zit.

Ik zal maar meteen eerlijk bekennen: ik ben een ramp wat betreft het uitspelen van games. Dat ligt vrijwel nooit aan de game, maar aan mij. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Mijn lijst met games waar ik wel aan begonnen ben maar die ik niet heb uitgespeeld is groter dan mijn lijst met uitgespeelde games.

Er zijn ook zoveel toffe games die ik wil spelen. 'Oude' games die ik vroeger gemist heb omdat wij thuis geen NES of SNES hadden. PlayStation 2 games omdat ik in die tijd ik nogal eenkennig was wat consoles betreft (ik had enkel een GameCube). Games die ik gemist heb toen ik al mijn gametijd in World of Warcraft stopte. En ik hoef jullie vast niet te vertellen dat mijn backlog alleen maar is blijven groeien met al het moois dat op de huidige generatie is uitgekomen. Om van alles wat nog uit gaat komen voor deze en de volgende generatie maar niet te spreken. Dus ik kan er eigenlijk niet zo heel veel aan doen. Toch?

Chrono Trigger Chrono Trigger 

Om een lang verhaal kort te maken: ook Chrono Trigger staat op de eerste lijst. Ik heb de game vroeger natuurlijk niet gespeeld, dat gaat een beetje moeilijk zonder SNES. En eerlijk gezegd stond het spel tot ongeveer anderhalf jaar terug niet eens op mijn lijst. Roy wees me erop, en zei dat dit een game is die ik echt gespeeld moet hebben. Nu ben ik absoluut niet vies van een goede role playing game, maar ik heb wel één voorwaarde: geen random encounters. Daar heb ik namelijk een enorme hekel aan. Gelukkig komen die in Chrono Trigger niet voor, dus dat kwam mooi uit.

Waarom ik na een tijdje spelen gestopt ben met spelen weet ik niet eens meer precies. Misschien omdat er een andere game uitkwam die ik 'even tussendoor' wilde spelen. Ik heb naast gamen ook andere hobby's die aardig wat tijd in beslag nemen, daar kan het ook aan gelegen hebben. Ik weet het echt niet meer. Aan Chrono Trigger zelf heeft het in ieder geval niet gelegen. Ik was meteen erg gecharmeerd van het spel, en dan vooral van de personages. De dialogen zijn echt geweldig. Soms grappig, soms serieus en soms zelfs een beetje droevig. Het gevechtssysteem werkt prima, meer dan prima zelfs. Gevechten worden nooit saai, zoals in sommige games wel eens het geval is. Nee, aan Chrono Trigger lag het niet.

Chrono Trigger Chrono Trigger

Overigens gaat zoiets bij mij meestal niet bewust. Eigenlijk kun je niet eens spreken van 'stoppen', het is namelijk niet zo dat ik bij mezelf denk: genoeg geweest nu, ik ga deze game niet uitspelen. Tenzij het een enorme kutgame is natuurlijk, maar dan is het een ander verhaal. Bij Chrono Trigger ging het net zoals het meestal gaat: geleidelijk aan. Na een week denk je bij jezelf: oh ja, niet vergeten! Na twee weken ben je al een klein beetje vergeten waar je ook al weer gebleven was. En na een tijdje weet je dat al helemaal niet meer, misschien heb je nog een vage herinnering aan de belangrijkste gebeurtenissen in het spel, maar dat was het wel zo'n beetje. Er is altijd een punt waarop ik denk: nu is het te lang geleden, dus laat maar.

Toen ik mijzelf opgaf voor de RPG Zomer moest ik meteen aan Chrono Trigger denken. Het leek mij de ultieme reden om de game een tweede kans te geven. Daarmee kwam ik wel voor een dilemma te staan. Ik had het spel immers al zo'n lange tijd niet meer aangeraakt, moest ik dan maar opnieuw beginnen? Soms doe ik dat. Zo ben ik niet zo lang geleden opnieuw begonnen met The Legend of Zelda: Skyward Sword. Ja, ook die game was op de wel-gespeeld-maar-niet-uitgespeeld-stapel beland. Inmiddels heb ik 'm bijna uitgespeeld!

Chrono Trigger Chrono Trigger

Met Chrono Trigger ben ik niet opnieuw begonnen. Ik heb in mijn save file gekeken in welk hoofdstuk ik gebleven was (ik was al bijna halverwege!) en heb toen op internet de voorgaande gebeurtenissen nagelezen. En toen ben ik gewoon verder gegaan. Ik zat er gelukkig zo weer in, zelfs het gevechtssysteem voelde vrijwel meteen vertrouwd. Ik ben nu in de Magic Cave, die Frog met een ferme slice van een gerepareerde Masamune tevoorschijn toverde. Ga ik Chrono Trigger nu wel uitspelen? Ik durf het niet te zeggen. Ik heb weliswaar nog twee weken vakantie, maar het spel krijgt te maken met twee geduchte concurrenten: Animal Crossing: New Leaf en Final Fantasy XIV: A Realm Reborn...