Badr Hari eet weer

Even met Voetbal International gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Van der Gijp in de buurt?”

De  telefooncentralehomo vroeg mij om een ogenblik geduld. René was even naar de apotheek. Voor aambeienzalf. Nadat de apotheker de zalf uit de kast had genomen en de heer Van der Gijp in het studiocomplex was teruggekeerd, kreeg ik de hysterische lachebek aan de lijn. “Ha, René! Alles goed met je homohaat?” De voormalig degradatiekandidaat antwoordde met het verzoek of ik mijn gezeur enigszins kon beperken. Hij moest nog naar de kapper. Ik was niet onder de indruk. “Ik snap die homohaat van jou niet. Langs de Lijn vertelde op een zondag in 1977 aan het begin van de middag nog dat Sparta zich opmaakte voor de wedstrijd. Ik vind dat nogal nichterig. Een voorstopper met rouge en mascara.” De verlopen televisiepresentator giebelde wat, en mompelde dat mijn verhaal kant noch wal raakte omdat voetballen nu eenmaal niets voor homo’s was. Fout, dus ik zeurde nog even lekker verder: “O? en waar komen de opmerkingen ‘linkspoot’ en ‘rechtspoot’ dan vandaan?” René van der Gijp giechelde wat, en vroeg of ik misschien een grapje maakte. Dus ik vervolgde bloedserieus: “Niks grapje. Heb je weleens nagedacht over de diepere betekenis van de voetbalterm ‘mandekking’? Nee zeker? En die ene kerel met wie jij dat belachelijke ouwehoerprogramma maakt: is het je nooit opgevallen dat die een enorme snor heeft? Mannen met snorren, dat zijn dus meestal homo’s!” Aan de andere kant van de lijn klonk een ijselijke gil. Daarna het geluid van rennende voetstappen en een dichtslaande deur. Ja, discriminatie is en blijft een gevoelige kwestie.

Ook die Roemenen. Eveneens een lastige discriminatiekwestie, vinden ze tenminste zelf. Massaal betrapt op zakkenrollerij. Dus riep de advocaat van een van de betrapte daders in de rechtszaal dat het pure discriminatie was. Een heksenjacht. Het was een lage streek van de politie, zich te focussen op mensen met een Oost-Europees uiterlijk. Vond de advocaat. Nu valt de politie menig lage streek te verwijten, maar dit keer hadden ze gewoon gelijk. Dik veertig Roemenen betrapt. Leuke dagen in de rechtszaal, maar de straffen zijn eigenlijk toch wat aan de lage kant. Europa is er niet op vooruit gegaan sinds de executie van de toenmalige Roemeense leider Ceaușescu. Die knalde gewoon zo nu en dan een paar honderd Roemenen overhoop. Kijk, dát is effe doorpakken! Net als Woningstichting Rochdale. Die zet de familie Dimitrov uit hun huis in Amsterdam-Noord. Wegens aanhoudende buurtterreur. Ze hebben twee weken de tijd om te verhuizen.

Dan hoop ik trouwens niet voor ze dat ze per spoor naar hun nieuwe verblijfplaats zullen moeten reizen. Probleempje met de zakcomputers van de conducteurs. Vakbond FNV sloeg alarm. Raar, want hun achterban zit de hele dag in de Eerste Klasse uit zijn neus te vreten en de krant te lezen. De FNV-conducteur ziet dus amper een reiziger. Maar goed, áls je als passagier een conducteur hebt weten te vinden en je vraagt wanneer de trein van Den Haag naar Dordrecht vertrekt, word je door de conducteur na een blik op diens zakapparaat op de trein naar Groningen gezet. Neem dus nooit voetstoots aan, wat iemand van de NS tegen je zegt. Ook niet als het over de tarieven gaat. Een enkeltje van Gouda naar Woerden kóst geen € 38,40. Heus niet! En voor de duidelijkheid: die zakcomputers deugen dus niet, en de conducteur is verder onschuldig. Dat u niet denkt dat hij die rare prijzen misbruikt als aanvulling op zijn hongerloontje.

Over honger gesproken, trouwens. Het waren erg zware dagen voor de Mohammedaanse vechtmachine Badr Hari. Ramadan. Gelukkig is dat nu voor bij. Want je hebt met dat Islamitische hongerfeest echt geen leven als gangster met een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Overdag mag je niet vreten, ’s avonds mag je niet naar een restaurant…

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns