Hete vakantie met Geertje

In de rubriek Plat Haags nemen P8, Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Onze collega TheGrandWazoo heeft laten weten, niet langer voor deze prachtige rubriek te kunnen schrijven. Erg jammer. Het ga je goed, TheGrandWazoo! Gelukkig is er een waardig opvolger: P8, wiens eerste bijdrage u vorige week zondag op deze plek kon lezen. TheGrandWazoo achtte zich niet langer opgewassen tegen de steeds terugkerende druk, te moeten schrijven over de politieke actualiteit. Dat valt ook niet mee. Zeker nu niet. De dames en heren politici zijn immers met vakantie:

Emile Roemer is uiteraard afgereisd naar Noord-Korea. Dat, immers, is nog het enige land dat volgens zuivere socialistische principes wordt bestuurd. Roemer heeft zijn OV-specialist Farshad Bashir meegenomen, die zich opgetogen toonde over de perfect functionerende metro van de hoofdstad Pyongyang. Dat enkele van de metrostations slechts toegankelijk zijn voor kaderleden van de partij, doet daar niets aan af, aldus Bashir: “Mensen die hard werken voor hun idealen en hun land, komt deze manier van erkenning toe.” Dat in Noord-Korea nogal wat mensen de hongerdood sterven, kan volgens Emile Roemer het landsbestuur niet worden verweten: “De hongersnood in Noord-Korea is niet het gevolg van zelfverrijking en overdreven militaire uitgaven, maar van de doorgeschoten marktwerking in de landen in de rest van de wereld.”

Kees van der Staaij brengt zijn vakantie door aan de Veluwezoom. Met grote voldoening slaat hij gade, hoe kinderen in rolstoelen door hun Godsvrezende ouders worden voortgeduwd. “Want wat God de HEERE beschikt, daar mogen wij als mens niet in treden.” Ook het vloekverbod in wereldsteden als Scherpenzeel en Ermelo draagt bij aan een plezierige vakantiebeleving voor de Orthodox-Gereformeerde volksvertegenwoordiger. “Er zijn verdikkie veel te weinig plaatsen in Nederland waar de mensen nog respectvol met elkaar omgaan.”

Minister Schippers bezoekt China. Zij is erg onder de indruk van de combinatie van enorme economische groei en verbetering van de gezondheidszorg aldaar. “Zo zie je  maar weer dat het gewoon niet beschikbaar hebben van artsen een uitstekend effect heeft op de kostenbeheersing in de zorg. Mensen moeten zich zelfredzamer opstellen.” Dat in de zuidelijke stad Quanzhou een pasgeboren baby de dood vond doordat de verwarming van een couveuse door gebrekkig onderhoud op hol was geslagen, is volgens Edith Schippers niet erg: “De percentages overlevenden van een ziekenhuisopname zijn in grote lijnen hoopgevend.”  

Minister Dijsselbloem kiest voor een korte vakantie in het Midden-Amerikaanse land Colombuela. Hij is een groot bewonderaar van de Columbulaanse minister van Financiën, de heer Ricardo Fleischmacher. Onder diens beleid is het begrotingstekort van Colombuela in korte tijd teruggelopen naar 0 procent. De Colombulaanse Peso is ruim voorhanden in het tamelijk onbekende bergstaatje. Dijsselbloem is jaloers op de financieel-economische prestaties van het land: “Eigenlijk gewoon het ei van Columbus. Gewoon geld bijdrukken tot er weer genoeg is. Dat het land wel een aanzienlijke inflatie kent, zie ik niet als een probleem. Geld moet niet waardeloos staan te zijn op een bankrekening, nee, mensen moeten vertrouwen hebben, en hun geld durven uitgeven.”

Geert Wilders brengt de zomer door in Israël. Het door middel van muren en prikkeldraad isoleren van bevolkingsgroepen met een Islamitische achtergrond is in de ogen van Wilders een meer dan uitstekende manier om de samenleving in te richten. “Nederland is nog niet eens klaar voor een kopvoddentaks, terwijl we hier het succes kunnen aanschouwen van een kopvoddenmuur. Israël zou als voorbeeld moeten gelden van het inperken van onnodige burgerrechten voor overlastgevende, door een achterlijke religie geïndoctrineerde bevolkingsgroepen. Ik krijg hier best een warm, ja zelfs opgewonden gevoel van.” Het bezoeken van een land waar mensen achter prikkeldraad zitten, is dus erg opwindend voor Geert. Desgevraagd weigerde Wilders overigens in te gaan op vragen over de wijze, waarop zijn vakantie werd gefinancierd: “De beschuldiging dat ik hier nu ben op kosten van een orthodox-Joodse Amerikaanse club, is onjuist. Ik ben weliswaar een groot liefhebber van broodjes ossenworst zonder boter, maar dat zegt niets over hoe ik word gefinancierd.”

Minister Opstelten bezoekt in zijn vakantie Berlijn. Met enige jaloezie brengt hij daar vele uren door in het, laat ik het maar voorzichtig formuleren, ‘kenniscentrum’ van de Stasi: de in de DDR-tijd uiterst geheime gevangenis in de wijk Hohenschönhausen. De wijze waarop de Stasi aan informatie kwam door het inzetten van de destijds modernste afluistertechnieken en door het gebruik van burgerinformanten dwingt bij Opstelten diepe bewondering af: “We hadden veel van onze ooster-oosterburen kunnen leren. Het efficiënt monitoren van de mening van de burger kan preventief werken: wat in de voormalige DDR gebeurde, daar kan de Amerikaanse dienst NSA nog een puntje aan zuigen.”

Mark Rutte heeft zijn reis door de Verenigde Staten en onze overzeese gebiedsdelen vervroegd afgebroken. Overigens niet wegens dringende regeringstaken in ons eigen land. Rutte in een toelichting: “Ik verlang gewoon veel te erg naar mijn moeder.”

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns