Sanne Sofia Schuurmans verminkt

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Okee. Noem mij maar een bedaagde, saaie lul. Ik ben al heel lang geleden gestopt met ’s avonds in dronken menigten mijn vertier te zoeken. Ik zit liever overdag bij de CoffeeCompany op het terras met een flinke mok kwaliteitskoffie. Is die keuze ingegeven door angst? Nee, dat niet. Maar ik heb geen zin in dat gezeik met allerlei kapotgezopen idioten. Ik zit liever wat te kletsen met iemand die nog wél weet, wat hij of zij zegt.

Sanne Sofia Schuurmans maakte een andere keuze. Vrijdag gewerkt bij de TT in Assen. Met een paar collega’s nog even naar de TT-nacht. Even kijken. Tot een -hoogstwaarschijnlijk- straalbezopen idioot vanaf de ingang van de parkeergarage bij de Redbull Roockies Stage een lege wijnfles het publiek in smeet. Midden in het gezicht van die Sanne Sofia. De fles brak, net als de neus van dat meisje. En ze houdt er verder, als het tegenzit, ook nog een lelijk litteken aan over. Dat is echt heel erg. Zeker voor zo’n meisje in een leeftijdscategorie waarbij uiterlijke schoonheid erg waardevol is.

De vader van dat meisje looft een beloning uit. € 2.500 voor de eerste die de naam van de flessengooier bij de politie meldt. Een begrijpelijke actie. Ik ben stomverbaasd over de reacties die deze beloning teweegbrengt.

Ik zie mensen neerschrijven dat er in Syrië wel ergere dingen gebeuren. Nou en? Is het daardoor normaal dat we hier flessen het publiek in gooien, met alle gevaren van dien? Ik zie mensen neerschrijven dat de actie van de vader een klopjacht zou kunnen veroorzaken. Hoezo? Er wordt niet gevraagd om het lynchen van de dader, maar om het noemen van diens naam op een politiebureau. Sinds wanneer is dat een klopjacht? Mensen gaan met elkaar in discussie over de vraag of de dader nu wel of niet zo’n beetje zou moeten worden doodgeschopt. Die discussie hoeft helemaal niet door allerlei reaguurders te worden gevoerd: daar hebben we in dit land nu eenmaal rechters voor. Gelukkig maar.

Het uitloven van een beloning als middel om een dader te pakken te krijgen is trouwens niets nieuws. Dat gebeurt al sinds jaar en dag. Het enige verschil met vroeger is dat die beloning nu ook via sociale media bekend wordt gemaakt. En dat sociale media worden gebruikt om aandacht voor een zaak te vragen. En daar is niets mis mee.

Ik vraag mij af of de flessengooier zich inmiddels, nadat hij zijn roes heeft uitgeslapen, realiseert wat hij heeft gedaan. Het zou hem sieren als hij zelf nu naar het politiebureau zou gaan. Want de ophef die nu is ontstaan betekent dat hij nu wel op de hoogte moet zijn van de gevolgen van zijn in alcohol gedrenkte stommiteit. Want dat is het: een stommiteit. Geen weloverwogen aanslag. Maar dat betekent niet dat de dader niet verantwoordelijk is voor de gevolgen. Hij zal de medische kosten moeten betalen, en mogelijk ook een bedrag aan smartengeld. En straf? Ik zou zeggen: zelf naar het politiebureau betekent geen zware straf, nadat hij is gearresteerd op grond van getuigenverklaringen betekent wél een zware straf. Maar zoals gezegd: dat is en blijft aan de rechter.

Maar als jij weet, wie de dader is: 0900-88 44.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns