HZO - Geen seks met ukeleles

Iedere zondagmorgen deelt Okaht als Het Zondags Orakel zijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Deze zondag helaas niet. Want hij heeft geen baan, maar wel een tijdrovende hobby. Driek Oplopers doet een invalbeurt en reageert op deze column: Werkloos en overspannen.

Tsja, Okaht, je kent die uitdrukking wel. Zo druk als een baasje zonder werk. Een uitdrukking die precies omschrijft, wat jou nu overkomt. Geen betaalde baan, dus tijd tekort. Je hebt het zo druk met geen baan hebben, dat het je zelfs niet lukt om je Zondagse Orakel te schrijven. Dus zit ik hier nu ijverig te typen. Iemand moet het doen.

Ik grijp natuurlijk wel mijn kans. Uitgerekend de columnist die altijd reageert op anderen, krijgt nu van mij een beurt. Nou ja, niet in de zin die menig ranzig type nu voor ogen heeft, hoor. Ik vind persoonlijk zo’n raar klein gitaartje nogal een afknapper, net als vleeskleurige panty’s en dommige leggings die leuke jurkjes verpesten. Daarnaast val ik niet op mannen. En het belangrijkste argument: ik ben nu eenmaal stapeldol op mijn lieve en lekkere Zonnetje40.

Maar je column. Ik heb wel eens van een onderzoek gehoord over tijdbesteding van mensen zonder baan. Die kunnen zomaar per dag een half uur bezig zijn met de plantjes water geven en de dooie blaadjes eruit peuteren. Een half uur. Zeg eens, Okaht, heb jij veel planten?

Met een maat ben je nu twee keer in de week gaan oefenen, met die kindergitaartjes van je. Dat hoor ik graag. Nou ja, niet dat oefenen als zodanig, natuurlijk, maar die vastberadenheid om samen, elk op je eigen minigitaar, een muziekstukje in te zetten en dan precies tegelijk de eindstreep te halen, zodat jullie dus tegelijk stoppen met tokkelen, waardoor het toegestroomde luisterpubliek de overtuiging heeft, dat er achter de uitvoering van het muziekstuk werkelijk een gedachte zit. Ach ja, alles is marketing. Het gaat toch altijd uiteindelijk weer om het om de tuin leiden van het publiek.

Maar goed. Je was niet in de gelegenheid om dat Zondagse Orakel te schrijven. Want je moet een optreden. In het buitenland, naar ik heb begrepen. Nederland Exportland. Slappe tomaten. Kleffe kaas. Wapens bij de vleet. En de ukelelemuziek van Okaht & co.

Maar goed, genoeg grappen en grollen over je liefhebberij. Je bent heus de enige niet met een hobby waarvan bij menigeen de wenkbrauwen wat omhooggaan. Zelf vind ik modeltreintjes nogal leuk. We hebben elkaar dus niets te verwijten. Maar zorg je dat je aanstaande zondag zelf weer reageert op het werk van een collega? Want ik heb weinig tijd voor dit soort invalklussen. Ik moet immers ook nog iedere dag de plantjes water geven.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns