Zigeunertuig en Hagenezen

Even met Amsterdam gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Eberhard in de buurt?”

De gemeentesecretaris vroeg mij om een ogenblik geduld. De burgemeester was even naar de Kruidvat om een doosje pijnstillers. Knallende pijn in z’n harses. Een overdaad aan lastige telefoontjes sinds dinsdag. Ik had alle begrip voor dit medische ongemak en wachtte geduldig tot de Amsterdamse burgervader weer was teruggekeerd.  Eberhard vroeg mij, wat hij voor mij kon betekenen. “Tsja, Eberhard, ik belde even om te informeren of je die smerissen al hebt ontslagen. Zonder eremedaille toch? Nadat ze twee demonstraten onterecht van de Dam hadden verwijderd?” De burgemeester ontkende dat er van een arrestatie sprake was. Daar trapte ik natuurlijk niet in: “De beelden staan op nu.nl. Die meneer van het Republikeins genootschap en die studente die we eerder al in Utrecht zagen, werden door een stel smerissen gearresteerd.” De burgemeester antwoordde dat er sprake was van een inschattingsfout. Wederom was ik niet onder de indruk: “Hoezo, inschattingsfout? De beleidsregel was toch dat uitingen van protest ruimhartig zouden worden toegestaan? Een lullig kartonnen bordje, dat is toch geen reden om mensen hun recht van demonstratie te ontnemen? Dat is geen inschattingsfout, dat is een ambtsmisdrijf. Die smerissen moeten niet alleen worden ontslagen, maar dienen ook strafrechtelijk te worden vervolgd.” De burgemeester mompelde iets over dat er een persoonsverwisseling aan de hand was geweest. Over dat de politiemensen dachten dat ze een meneer voor zich hadden met wie was afgesproken dat hij tijdens de troonswisseling niet op de Dam zou komen. Weer fout: “Nee, Eberhard. Kijk nog eens naar dat filmpje op nu.nl. Meteen toen daarnaar werd gevraagd, identificeerden die meneer en die studente zich. Einde misverstand. In plaats van een adequaat sorry, werden de mensen toch gearresteerd. En een gluiperd met een oortje en een burgerpakkie vond het nodig, het demonstratiebord te vernielen. Dat heeft al helemáál niets te maken met een persoonsverwisseling.” De burgemeester hakkelde nog iets over dat er een officieel onderzoek zou komen. Kletskoek, uiteraard: “Wat nou onderzoek? De beelden liegen niet: smerissen hebben tegen de instructies in twee mensen gearresteerd, terwijl overduidelijk van een persoonsverwisseling geen sprake is en een protestbord wordt vernield. Dat is een ambtsmisdrijf, waar de Rijksrecherche onderzoek naar moet doen, en niet een stelletje kneuzen van de gemeente Amsterdam. Maar gelukkig kan ik ook nog een compliment uitdelen.” Nieuwsgierig vroeg de burgemeester van de hoofdstad van ons land, waar dat compliment dan over ging. Ik kopte ‘m in: “Ik maak je een compliment voor de tot in de puntjes geregelde logistiek. Een stuk of zes achterlijke smerissen en een stille: rond het middaguur op de Dam, en toch op tijd aanwezig op een boot om mee te spelen met hun grote passie. De Jostiband.” De geplaagde burgervader mompelde nog iets over een bos bloemen voor de gedupeerden en verbrak de verbinding.

Tsja, bloemen. De republikeinse meneer was niet thuis en die studente heeft dat bossie geweigerd. Terecht. Nu is de combinatie van bloemen en de sterke arm der wet sowieso wat ongelukkig. Op menig bloemenkwekerij worden illegale arbeidskrachten tussen de fresia’s vandaan geplukt. Maar in Den Haag is bloemetjes plukken gewoonweg kinderspel. Daar werden een opa en een oma op de bon geslingerd omdat hun kleinkinderen voor hun neus in een plantsoen een flinke hoeveelheid narcissen hadden geplukt. Voor mama. Rot op: als iedereen proletarisch gaat plukken, is het eind zoek. Dus die boete vind ik best een lollig staaltje 'pluk ze'-wetgeving. En geen gemekker over dat het slechts kinderen waren. We lopen te hoop tegen zigeuners die hun kinderen uit zakkenrollen sturen omdat die kleintjes door hun leeftijd niet onder het strafrecht vallen. Wat dat betreft is die sneue meneer Machiel de Graaf van de PVV natuurlijk totaal gestoord. Die wilde dat burgemeester Jozias van Aartsen zijn excuses en een bos bloemen zou aanbieden. Dubbele fout. Ten eerste is het zo dat wat van een zooitje zigeunertuig niet wordt gepikt, ook niet moet worden geaccepteerd van oer-Hollandse Hagenezen. Ten tweede is het aanbieden van bloemen vrij stom: die hadden ze al. Eerlijk gejat! Het is maar goed dat de PVV geen ledenpartij is. Deze blunder had ze heel wat opzeggingen gebracht.

Wél opzeggingen voor Powned. Duizenden leden foetsie. Terecht. Het volk is wel klaar met die provocatiefilmpjes van die kleinzerige lul met vingers die zelf nergens tegen blijkt te kunnen. Powned dat lelijk door de mand viel toen een van de medewerkers had meegeholpen aan het glazen huis. Want Powned is principieel tegen goede doelen. Kijk, dan ben je wel een zooitje stumperds, dacht ik zo. Je kunt trouwens hier je lidmaatschap opzeggen. Want een afgeslankt Powned is echt veel beter. Afslanken moet, afslanken is goed. Dat vinden ze bij ProRail trouwens ook. Daar moet het personeel afslanken. Niet in kilo’s, maar in aantal. Want bezuinigingen. Zoals u weet, waarde lezer, ben ik altijd bereid om positief mee te denken. Ik heb lang nagedacht, maar ik ben er nu uit: dat beton voor die dwarsliggers is best duur. Inkorten, die dingen. De afstand tussen de sporen verminderen van dik 1 meter 40 tot 1 meter 20. Veel goedkoper!