Badr Hari gevlucht

Even met de KNMG gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Dokter Van der Gaag in de buurt?”

De doktersassistente vroeg mij om een ogenblik geduld. De voorzitter van de artsenclub was even bezig, een patiënt te kalmeren nadat die na een operatie aan de twaalfvingerige darm te horen had gekregen dat er slechts tien vingers waren aangetroffen. Maar na enige tijd kreeg ik de opperkwakzalver aan de lijn. “Zo, schertsarts, schaam je je niet een beetje? Vuile stiekemerd!” Uit de hoogte vroeg de heer Van der Gaag waar ik op doelde. Dus ik legde uit: “Dat jullie als artsen een enkel keertje een vergissing begaan, dat kan gebeuren. Niemand is onfeilbaar. Maar ernstige slordigheden, die kunnen natuurlijk niet worden getolereerd en terecht worden jullie daar dan voor berispt. Het is niet meer dan logisch dat die berispingen worden gepubliceerd, zodat de patiënt weet, bij welke arts hij beter niet langs kan gaan. En jouw club lobbyt nu om die berispingen uit de openbaarheid te houden. Ik vind dat vrij schaamteloos.” De gemankeerde superchirurg reageerde met de stelling dat het Medisch Tuchtcollege regelmatig van een mug een olifant maakte. Dat was ik niet met hem eens: “Nee, dat is de toezichthouder op de veeartsen, van die muggen en die olifanten. Jullie moeten gewoon je werk goed doen, en wie er een zooitje van maakt, die wordt terecht even in een advertentietje terechtgewezen. Niets mis mee. Vergelijk het maar met de IKEA.” Verbaasd en brommerig liet Rutger Jan van der Gaag weten, dat hij niet met die inferieure doe-het-zelftroep van die Zweedse meubelmaker vergeleken wilde worden. Tijd voor de afmaker: “Die vergelijking gaat prima op. We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat bedrijven als IKEA in paginagrote advertenties moeten vermelden dat er een schroefje los zit bij het kinderstoeltje Nǿken, dus ik zou niet weten, waarom dan geheim moet blijven als er bij de dokter een steekje los zit.” Kortaf maakte de stiekeme prutser een einde aan het gesprek.

Nee, dan heb ik meer respect voor Staatssecretaris Sharon Dijksma van Voedselveiligheid. Die wil, in tegenstelling tot de gluiperds van kwakzalversbond KNMG, juist wél dat namen van knoeiers bekend worden gemaakt. Dus de biefstukkenkoning die stiekem paardenvlees verkoopt? Met naam en toenaam op de website. De Halal kippenvleesfabriek die er een varken doorheen roert? Noteren maar. En vermelden, die supermarkt die varkensvlees door de bokkenpoten doet!

Over poten gesproken. Het COC. Die zien hoop aan de horizon. Er is een nieuwe Paus, en die homo’s hebben wel iets met mannen in jurken. Dus hoopt de homofielenbond dat deze Paus een homosueel-vergeeflijk beleid zal gaan voeren. Misschien niet eens een heel erg vreemde gedachtegang. Onder het bewind van de vorige Paus had de pedoseksuele Katholiek een bijzondere status in de Kinderkerk van Rome, dus dan is het logisch als nu de homo’s een keer een beurt krijgen. Zo gek is dat niet. Ook al omdat onze Paus in zijn vaderland meneer Videla ooit een slap Jezuïetenhandje had gegeven. En mannen met snorren, eh, nou ja, u begrijpt... En die Antoine Bodar, die namens Bisdom Utrecht of Den Bosch of Haarlem altijd bij Pauw en Witteman zit… Ik vertrouw het niet.

Net als dat reisje van het gezinnetje Hari. Die vechtmachine en dat ordinaire wijf en haar kinderen. Die zijn nu naar een of ander Oostblokland. Voor een kickbokstoernooi. Vertrouw ik ook niet. Ik heb zo het idee dat Hari niet meer terug naar Nederland komt. Gevlucht uit de verzengende truttigheid van Amsterdam- Zuid. Ik ben sowieso heel benieuwd hoe die Hari het in zijn hoofd haalt dat ‘ie een kans maakt in dat vechtsporttoernooi. Hij zegt dat hij de laatste tijd in Nederland veel heeft geoefend. Maar dat  kan helemaal niet. Hij mocht toch geen disco of restaurant meer in? Dus veel oefenmateriaal is er niet voorhanden.

Maar was er dan helemaal niets leuks aan de orde, deze week? Natuurlijk wel. Teleurstelling in Gorinchem. Een pokdalige puber verliet daar dit weekend met een chagrijnige kop een van de edities van De Stripdagen. Was op een tegenvaller voor hem uitgedraaid. Iedereen hield de kleren gewoon aan…