Geen Marokkaans

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Chinees? Heel erg moeilijk om te leren. Geen beginnen aan. Straks is China de grootste economie van de wereld. By the way, zal China groter worden dan alle Engelstalige economieën bij elkaar? Dat zou ik moeten opzoeken. Op Google. “Glazen Bol”. Moet het Chinees de nieuwe wereldtaal worden? Volgens mij niet.

Er is niets mis mee, het Engels te gebruiken als universele wereldtaal. Een vrij eenvoudige taal, zonder een overvloed aan grammaticale valkuilen of ingewikkeldheden. Piece of cake.  Een taal die goed verstaanbaar blijft, ook als die wordt gesproken met een vet Spaans, Italiaans of Aziatisch accent. Het Engels is onverwoestbaar.

Wij Nederlanders worstelen met de beperktheid van ons taalgebied. Zo’n 25 miljoen Nederlanders en Vlamingen spreken de taal, en een sterk op ons Nederlands lijkende taal wordt in Zuid Afrika gesproken. Op wereldschaal is onze prachtige taal dus van nul en generlei waarde. Peanuts.

Wij worstelen als Nederlanders ook met de taal. En met de vraag, welke andere talen we moeten gebruiken. Gedurende vele decennia heb ik verbijsterd gekeken naar hoe de overheid communiceert met de burger. Brieven van de gemeente in het Nederlands, met op de achterkant vertalingen in het Turks en Arabisch. Geen Engels. Bullshit. Er is terecht een hoop veranderd: tegenwoordig vinden wij dat iedereen die zich hier als ‘Nederlander’ wil vestigen,  het Nederlands redelijk dient te beheersen. Geweldig ook, waren de brieven die de gemeente mij lang geleden stuurde. Zinnen die nooit langer waren dat vier woorden. Ik heb die post toen geretourneerd met de mededeling dat ik niet als een randdebiel wens te worden aangesproken.

In Duitsland gaan stemmen op, het Engels als Europese taal in te voeren. Daar ben ik het erg mee eens. Niet omdat dat in Brussel en Straatsburg een einde maakt aan de geld verspillende tewerkstelling van hordes tolken en vertalers, want dat is in financiële zin natuurlijk maar een kleinigheid.  Maar als naast de Verenigde Staten, ook Europa het Engels als hoofdtaal aannemen, dan is dat een grote winst. Met name ook omdat in Azië doorgaans prima Engels wordt gesproken.

Uiteraard zal het nog wel een generatie duren voordat wij in Nederland allemaal vloeiend Engels spreken. Beter Engels dan wat prietpraat in de kroeg. Zelf werd ik uitgenodigd om een werkcollege te geven in het Engels, onder auspiciën van de Europese Gemeenschap. Dat viel me nog lelijk tegen. Ook ik moet aan de bijscholing.

Maar als het lukt, om sinds de dramatische taalverwarring aan de voet van de toren van Babel, nu eindelijk te komen tot één universele wereldtaal, dan lijkt mij dat een goed plan. Iedere wereldburger kan praten met iedere wereldburger. De internationale handel en dienstverlening verloopt nog beter. Een ontwikkeling waar wij als zakenland een graantje van meepikken. En in de folders in het rekje van de gemeente wil ik niet meer lastig worden gevallen met onleesbaar Marokkaans gekrabbel.

Een troost: Emile Roemer wordt nooit minister-president. Dus die taalbarrière hoeven we niet te slechten. And what about me? Ik doe een opfriscursus Engels. Beloofd!