Lekker gluren

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor twee maten qua privacy.

Beste wetgever,

U schendt op ronduit schandalige wijze de privacy van mijn echtgenote en mij. Indien ons gezamenlijke inkomen net een tientje een bepaalde grens overschrijdt, dan stuurt u onze huisbaas een brief met het bericht dat ons inkomen van dien aard is dat hij de huur een aantal procenten mag verhogen. Onze bescheiden woonkamer wordt daar echter niet een gelijk percentage ruimer van, en ons keukenblok wordt evenmin een evenredig percentage fraaier. Maar dat vindt u geen punt. U schendt mijn privacy door een indicatie van ons beider inkomen aan de grote klok te hangen. Ten nadele van de gezamenlijke boodschappenportemonnee van mijn lieve vrouw en mij.

U hebt geen stokje gestoken voor een andere vorm van gluren in de privacy van de burger, wiens belangen u als wetgever zou behoren te behartigen. In een elektronisch dossier wordt vastgelegd dat ik medicijnen slik om mijn kwetsbare hart in toom te houden. Dat ik grote hoeveelheden Pantoprazol moet slikken in een poging om te voorkomen dat in mijn slokdarm een fatale kanker ontstaat. Overigens staat ook in dat elektronische gluurdossier te lezen hoe het zit met de kweekjes van de laatste biopten uit die slokdarm, alsmede hoe het is gesteld met mijn kwakkelende linkerknie. En het is slechts een kwestie van tijd totdat Brenno de Winter zal laten zien dat de gegevens zo lek zijn als een mandje en dat verzekeringsmaatschappijen en anderen schaamteloos graaien in deze bron van zeer intieme gegevens.

En dan heb ik het nog niet eens over ons wereldrecord telefoontappen en het recht van de AOW-controle om bij oma naar binnen te lopen om te kijken hoeveel tandenborstels er op het plankje in de badkamer liggen. De kerntaak van de overheid is dus tegenwoordig: lekker gluren.

Maar anderzijds steekt u geen vinger uit, wanneer het even kijken in gegevens kan leiden tot billijke en redelijke belastingaanslagen die mij namens de overheid worden opgelegd. Daar kwam ik gisteren achter. Een brief op de mat. Van het Hoogheemraadschap waar ons huis zich bevindt. Zuiveringsheffing van het afvalwater. Mijn vrouw en ik wonen met ons tweetjes in ons huisje in De Pijp. We betalen, echter, voor drie personen. Want gemakshalve wordt ieder huishuiden dat niet uit één persoon bestaat, beschouwd als een driepersoonshuishouden. Want dat heeft de wetgever zo bepaald, staat in de brief. Dat is een schandaal. Kosten noch moeite worden door de overheid gespaard om de privacy van de burger te schofferen om wat extra huuropbrengsten in de staatskas te laten terechtkomen. Maar even in de Gemeentelijke Bevolkingsadministratie kijken of een huishouden uit, een, twee, drie, vier, vijf enzovoort mensen bestaat en de zuiveringsheffing eerlijk in rekening te brengen, dat gebeurt dus niet. Terwijl dat voor de overheid veel en veel minder werk is, dan het uitzoeken wie bij wie woont, wat die twee samen verdienen en bij wie ze hun huis huren.

We zijn met ons allen beland in een kleptocratie. En dit keer doel ik niet op schorem uit het zakenleven, maar op u. U bent een wetgever die schijt heeft aan het op een fatsoenlijke wijze omgaan met de privacy en de belangen van zijn burgers en bij een redelijke toepassing met twee maten meet.