Geert Wilders werkloos

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

De gedachte dat onze Tweede Kamer bestaat uit 150 uiterst eloquente, erudiete, getalenteerde volksvertegenwoordigers, is natuurlijk een tragische misvatting. Een aanzienlijk deel van de Kamerleden kan nog net zelfstandig een boterham smeren. Neem nou zo’n ijdeltuit als die meneer Leerdam. Of zo’n brievenbuspisser. Of zo’n binnengehaalde meneer Lazrak, uitsluitend om een paar kilo allochtone stemmen in de wacht te slepen. Een klein verstand en een groot ego zijn al voldoende om een verkiesbare plaats op de lijst te bemachtigen. Met als dieptepunten natuurlijk de ellebogenwerkers van het CDA, de zelfkritiekarme randdebielen van GroenLinks en de NSB’ers van de PVV.  Zie je het al voor je? PVV’er Lucassen als postbode? Geen brievenbus is veilig.

Mooi onderzoekje van Nieuwsuur. Kamerleden hebben grote moeite om weer aan het werk te komen nadat ze afscheid van de Kamer hebben genomen. Logisch ook. Of je hebt jezelf publiekelijk belachelijk gemaakt, of je maakte deel uit van een Kamerfractie die zichzelf belachelijk maakte, en jou dus ook. Een enkel baantje is nog wel haalbaar. Een PVV-vechtersbaas als kantinebeheerder van de lokale schietclub. Een uitgerangeerde volksvertegenwoordiger van GroenLinkse signatuur bij een door de overheid gesubsidieerd natuurclubje. Maar verder armoe troef, qua carrièrevervolg.

Logisch toch. De door mij zeer gewaardeerde Rob Hageman vatte het op Twitter heel treffend samen: Als je houding 4 jaar is geweest geschokt om opheldering te vragen en verbaal vliegen af te vangen, dan snap ik dat je nog geen baan hebt.

En eigenlijk heb ik daar niets aan toe te voegen.