Badr Hari afgevallen

Even met Capgemini gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Jeroen Versteeg in de buurt?”

De telefoniste vroeg mij om een ogenblik geduld. De nieuwe telefooncomputer was nog niet ingeregeld, dus het doorverbinden kon even duren. Maar na enige tijd kreeg ik de automatiseringsdirecteur aan de lijn. “Ha, Jeroen! Lullig voor je.” Verbaasd informeerde de CEO Application Services Benelux Capgemini Nederland naar wat ik bedoelde. Dus ik legde uit: “Ik vind het zo rottig voor je, dat je fors salaris inlevert.” Directeur Versteeg antwoordde verbolgen dat hij geenszins van plan was om salaris in te leveren. Dat vond ik raar: “Maar dat is toch beleid bij jullie? En jij dateert toch ook van de jaren-60?” Het kwartje viel. Ik kreeg een betoog te horen dat oudere werknemers vaak meer verdienden dan wat ze waard waren, en dat er dus wat moest gebeuren. Regelrechte onzin, dus liet ik zelf mijn licht even op de zaak schijnen: “Om te beginnen is het kletskoek om over oudere werknemers te zeggen dat ze relatief duur zijn. Een deel van jullie werk wordt uitbesteed aan zwaar onderbetaalde mensen in India die onder zeer matige omstandigheden hun kostje bij elkaar moeten zien te scharrelen. Dus werkgelegenheid exporteren naar een lagelonenland en dan over de mensen hier zeggen dat ze relatief veel verdienen. Je moet maar durven. Nu het salaris van je oudere werknemers verlagen terwijl de samenleving daar nog niet op is ingericht, is sowieso een schande. Om te beginnen dient in ons land dan het middelloonpensioen te worden ingevoerd in plaats van het eindloonpensioen. En je hebt het om meer redenen mis. Wat oudere werknemers brengen rust in je bedrijf. En een schat aan ervaring. Bovendien wijst Europees onderzoek uit dat het helemaal niet waar is dat oudere werknemers minder productief worden.” Jeroen Versteeg mompelde iets over snelle ontwikkelingen in de ICT-branche en kennisachterstand die altijd op de loer lag. Ik was niet onder de indruk: “Dan moet je je mensen bijscholen. Dat is een taak van de werkgever. Zorgen dat je personeel up-to-date blijft. Ook je oudere mensen.” Versteeg verloor zijn zelfbeheersing en zei dat het hem om het behoud van werkgelegenheid te doen was. Dat leidde tot een vraag mijnerzijds: “O? Heb je die mensen dan ontslagbescherming geboden, in ruil voor een salarisbeperking?” Doodse stilte. Nog een vraag van mijn kant: “En trouwens, over dat te veel verdienen van die medewerkers gesproken, hoeveel verdien je zelf eigenlijk?” Nog steeds doodse stilte. Tijd voor de slotvraag: “Hoeveel salaris lever je zelf eigenlijk in?” U raadt het al. Een oorverdovende stilte. Inderdaad. Jeroen Versteeg, CEO Application Services Benelux Capgemini Nederland, is een smerige graaier en een vuile dief.

En dan te bedenken dat er ook heel leuke figuren rondlopen in de ICT-branche. Zoals die computerjongens achter failra.nl die met een handig stukje computerprogramma de vertragingscijfers van de Fyra boven water haalden en daarmee de NS op de knieën dwongen. Kijk, dan doe je wat nuttigs, in plaats van dat je alleen maar denkt aan het vullen van je eigen zakken. O, en als ik het woord “zakken” hoor, dan denk ik aan die prutsers bij de politie van Limburg. Die hadden burgerinformanten geronseld. Maar door een blunder liggen nu de mailadressen van al die mensen op straat. Foutje. Zo zie je maar weer: computergedoe kan knap ingewikkeld zijn.

Net als boekhouden. Ook ingewikkeld. Dat vinden vooral rijschoolhouders. Die vergeten weleens een lesje te noteren als de leerling contant heeft betaald. Dus nu hebben honderden verdachte rijscholen een brief van de Belastingdienst gekregen. Ze moeten op het belastingkantoor komen uitleggen waarom er veel meer examens zijn aangevraagd dan het in de BTW-aangifte opgenomen aantal lessen verklaart. Lastig, voor de vrije jongens van de autorijschoolbranche. Die hebben nu trouwens wel een paar bijzondere dingen aan het lespakket toegevoegd. Het verkeersbord ‘Verboden te incasseren’. De oplichtingproef. Zwartparkeren. Er schijnt in Drachten zelfs een rijschoolhouder iedere keer per ongeluk te zeggen dat je bij het schakelen eerst de fiscus moet intrappen.

Over intrappen gesproken. Badr Hari. Trapt er ook weleens op in. Gaat opnieuw aan de rechter vragen of hij mag worden ontslagen uit zijn voorlopige gevangenneming. Lijkt me een slecht plan. De getuigen zijn inmiddels gehoord, maar die moeten onder ede nog voor de rechter verschijnen. Dat gaat niet lukken als Hari nu al wordt losgelaten. Dan blijken de getuigen op de zittingsdag inmiddels te zijn doodgeschopt. Maar Badr Hari wil vrij. Want in de gevangenis valt hij zo enorm af. Al twintig kilo kwijt. Uitsluitend spiermassa, want hersenmassa kon hij niet verliezen. Die teller stónd al op nul. Ik vind echt dat advocaten hun tijd verspillen aan heel erge flauwekul. Net als die advocaat die een van die Marokkaanse moordenaars verdedigt die die grensrechter hadden doodgeschopt. Met een hoerenlopersoverhemd verscheen meneer de advocaat bij EenVandaag. Om te vertellen dat die doodgeschopte grensrechter zelf het gevaar had opgezocht. Tsja. Moet een grensrechter zich dan gewoon laten uitschelden en bedreigen door een zooitje van dat tuig? Maar nee, meneer de advocaat vindt dat het eigenlijk ook wel een beetje de schuld van de grensrechter zelf is. Een dag later huilt meneer de advocaat krokodillentranen. Hij vindt dat hij wordt bedreigd. Als meneer de advocaat het nodig vindt om namens zijn cliënt even op het lijk van de vermoorde grensrechter te pissen, moet ‘ie een dag later niet jammeren als het volk zich volkomen terecht tegen hem keert.

Maar goed, meneer de advocaat is niet de enige die onterecht loopt te jammeren. Die tijdelijke voorzitter van GroenLinks. Die jammert er ook maar wat op los. De toon is te genuanceerd, vindt hij. Volgens voorzitter Van Zuijlen moet aan de kiezer duidelijk worden gemaakt “dat maar één partij en groen en sociaal en vrijzinnig is.” En dat moet niet op een bescheiden wijze worden geformuleerd. Nee, “Het moet wat minder genuanceerd.” Rot toch op. Toen een van de vorige fractievoorzitters wat minder genuanceerd op haar wangedrag werd aangesproken was het huis te klein. Wel roepen, maar niet kunnen incasseren. Dat is het gedachtegoed van de kleinzielige wereldverbeteraars. Gisteravond nog onbedaarlijk in de lach geschoten. Een van de laatste der Mohikanen, Kamerlid Liesbeth van Tongeren, twitterde dat ze op het GroenLinks-kantoor zo’n motiverende bijeenkomst had gehad met allemaal slimme mensen. Een onmogelijkheid. Slimme mensen héb je helemaal niet bij GroenLinks. Een partij die voor 100 procent bestaat uit intellectuele lichtgewichten.

In de uitvaartbranche kom je die trouwens steeds minder tegen, lichtgewichten. Sterker  nog, het aantal corpulente lijken neemt een hoge vlucht. Daarom moeten hier en daar verbrandingsovens worden verbouwd. Het gat is niet groot genoeg om het moddervette lijk doorheen te schuiven. Die nieuwe energiecentrale aan de Eemsmond is uitgesteld, want de verbrandingswarmte van de Nederlandse crematoria is inmiddels ruim voldoende om een paar middelgrote steden van energie te voorzien. Ook is de omzet van extra brede doodkisten om de obese overledenen in te begraven fors gestegen. Naar ik heb begrepen, spreken de nabestaanden in zo’n geval van een zwaar verlies…