Passende straf

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Prachtig. Jochies die op de spoorbaan liepen (wat levensgevaarlijk is, en ook tot forse vertraging leidt omdat de treinen dan om veiligheidsredenen moeten stoppen) zijn opgepakt door de politie en hebben meteen een passende straf gekregen: ze moesten helpen bij het sneeuwvrij maken van het perron van station Veenendaal-West. Zulk lik op stuk beleid bevalt me wel. Overigens vind ik dat zo’n straf per dader slechts een keer kan worden uitgedeeld. Bij de tweede overtreding dienen de dadertjes zich toch echt voor de rechter te verantwoorden, want dan hebben ze hun lesje blijkbaar niet geleerd. Dus dat soort straffen uitsluitend voor first offenders. En eventueel aangerichte schade moet natuurlijk door de dadertjes worden vergoed.

Geweldig toch? Geef jongens en meisjes onder de leeftijd van pakweg 20 jaar maar dit soort straffen als ze zich misdragen. Het opzoeken van grenzen, immers, hoort bij de puberteit en is van een geheel andere orde dan het plegen van gewapende overvallen of het ernstig mishandelen van mensen. Pedagogisch is het ook van belang, dat een op te leggen straf verband houdt met de stoute actie. Dus een kind dat z’n kamer niet opruimt moet ook de woonkamer stofzuigen (houdt verband), maar niet een verbod krijgen om uit te gaan (houdt geen verband). En geef dat soort straffen ook direct, en niet pas tien maanden later.

De maatschappij zou misschien wel wat kunnen opknappen van dit soort directe en toepasselijke straffen, zoals het schoonmaken van het treinperron door overmoedige pubers.

En er zijn meer fraaie straffen te verzinnen voor first offenders. Straffen die ze een lesje leren over oorzaak en gevolg. Een uitgaansgelegenheid op stelten gezet? Een maand lang iedere zaterdagochtend en zondagochtend de wc’s schoonmaken. Winkeldiefstalletje? Een week om 6 uur ’s morgens dozen sjouwen. De conducteur op de trein beledigd? Een week lang koffie rondbrengen en de tafels afruimen in de personeelskantine van de NS.

Aan u, waarde lezer, nu de gelegenheid om in de comments kleine overtredingen en passende straffen te bedenken. Roept u maar!