Edith Schippers kills

Even met Volksgezondheid gebeld: “Goedemorgen Oplopers hier. Minister Schippers in de buurt?”

Haar secretaresse vroeg mij om een ogenblik geduld. De minister was even naar de bedrijfsarts. Dat verbaasde mij niet, aangezien ik sowieso al vond dat ze zich nodig eens moest laten nakijken, dus ik wachtte geduldig af. Na enige tijd kreeg ik de bewindsvrouwe aan de lijn. Ze vroeg mij, wat ze voor mij kon betekenen. “Wat je voor mij kan betekenen? Aftreden natuurlijk.” Edith antwoordde dat daarvan geen sprake kon zijn omdat het geen pas gaf om zo kort na de start van een kabinet alweer af te treden. Daar was ik het niet mee eens: “Gelul, Edith. Er is zelfs wel eens een bewindspersoon zo’n zes uur na haar beëdiging weer afgetreden, en ook nog in vergelijkbare omstandigheden als jij.” De minister vroeg mij, waar ik dan op doelde. Dus ik vervolgde: “Die Filomena Bijlhout. Staatssecretaris namens de LPF. Kon als de wiedeweerga opstappen omdat ze te dicht tegen een moordenaarsbende aanschurkte. Net als jij!” De VVD-minister gaf uitvoerig uiting aan haar verbazing over mijn uitspraak en beweerde stellig dat zij met geen enkele moordenaarsbende van doen had. Dat had ze uiteraard fout, dus ik barstte los. “Ruwaard van Putten. Moordenaarsbende. Artsen rotzooien maar wat aan, en jij zegt doodleuk in de Tweede Kamer dat mensen daar met een gerust hart naartoe kunnen gaan. Als je ergens niet met een gerust hart heen kan, is het wel naar een cardioloog in Spijkenisse. Die zijn zo slecht dat er meer patiënten het Ruwaard van Putten Ziekenhuis verlaten per lijkwagen dan dat er binnenkomen per ambulance. En jij zegt dat mensen daar rustig naartoe kunnen. Nu blijkt zelfs een meneer onterecht een long uit zijn lijf te hebben laten snijden. Omdat de longarts het verschil niet kent tussen kanker en een ontsteking.” Als door een wesp gestoken, schreeuwde Edith dat er nu eenmaal niet achter iedere arts een controleur kon staan. Tijd om de vinger nogmaals op de zere plek te leggen: “Nee, klopt. Achter een arts hoeft geen controleur te staan. Maar naast een kwakzalver wél. Wat heb je in een ziekenhuis aan artsen die denken dat een stethoscoop een apparaat is om Amerikaanse films te bekijken en dat een eendenbek slachtafval van de wildhandel is? En jij durft te roepen dat mensen daar veilig naartoe kunnen. Nu valt er heel veel af te dingen op de inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden, maar om ze nou in een flauwekulziekenhuis om het leven te laten brengen… En jij draagt persoonlijk de verantwoordelijkheid voor de zorg in ons land. Dus ook voor de misstanden.” Edith Schippers barstte in snikken uit. Ze kon er nu eenmaal ook niets aan doen. Ze was ooit, toen ze nog groot PvdA-fan was, patiënt geweest bij de toonaangevende neuroloog Ernst Jansen Steur. Die had helaas voor de lol haar volledige herseninhoud verwijderd. Sindsdien is ze actief bij de VVD, en gaat ze niet langer voor een beschaafde samenleving, maar voor het grote geld.

Net als Nico Vijsma. Een gangster die zich op de vastgoedfraude heeft gestort. Ome Nico. Verantwoordelijk voor enorme plunderingen uit de kas van het Philips-pensioenfonds, met allerlei vastgoedfraude. Valse facturen, zetbazen, illegale prijsafspraken, dat soort gegraai. Vele miljoenen achterovergedrukt. Uiteindelijk voor de rechter gebracht. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist, maar de rechter deelde een zeer milde straf uit. Twee jaar brommen. Waarom? Vijsma was ziek. En oud. O? Dus iemand van 30 moet lang zitten, en iemand van 75 hoeft maar kort? Dan heeft diegene van 75 aan het eind van de rit in totaal toch meer jaren gehad om in vrijheid van te genieten, terwijl hij hetzelfde misdrijf heeft gepleegd? Hier klopt toch iets niet? Als ik mij ooit nog eens voor iets bij de rechter moet verantwoorden, dan zeg ik gewoon dat ik 90 ben. Mag ik morgen weer naar huis. Dus over twee jaar loopt Ome Nico opeens zo gezond als een vis te paraderen op de Miljonairs Fair.

Grappig trouwens. De FNV wil een protestactie houden om die Miljonairs Fair te verhinderen. Onzin. Láát ze nou. Al die lelijke mannen met die zonnebrandkoppen en die lullige Oger-pakken die daar lopen te paraderen in een zalencentrum vol protserigheid. Met zo’n lelijke peroxidesnol aan de arm. En dan maar denken dat ze je leuk vinden, terwijl het om maar één ding gaat: je creditcard. En dat je dus achter je rug om wordt uitgelachen door die wijven die zich op de tennisbaan vermaken met de ballen van de tennisleraar. Láát ze nou. Gun ze hun eigen feestje. Ze hebben het al zwaar genoeg. De Auto-RAI van volgend jaar is afgelast. Die wordt nu vervangen door de Ome Ko Occasion Show of iets in die geest. Want de meeste importeurs hebben afgehaakt. Het geld is op. Ik vrees dat de HISWA ook wel niet zal doorgaan. Daarvoor in de plaats een festijn met tweedehands rubberboten. Ja. We leveren allemaal wat in.

Zelfs oma in het  verzorgingstehuis levert straks in. Haar horloge raakt ze kwijt. Haar gouden sieraden en haar bankpas: kwijt. Dat hebben we te danken aan de SP. Want die wil dat jeugdige veroordeelde dieven al na twee jaar weer een verklaring van goed gedrag krijgen, zodat ze fijn in de zorg aan de slag kunnen. Lekker dan. Opeens wordt mij alles duidelijk. Het wetsvoorstel om de Eerste en Tweede Kamer te halveren, dat wordt ingetrokken. Er waren onvoldoende parlementariërs te vinden van maximaal 90 centimeter lang. Maar het is te laat. De halvering van onze Eerste en Tweede Kamer blijkt voor een groot deel al te zijn gebeurd. Want parlementariërs met een gehalveerd IQ hebben we in overvloed…

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns