Genaaid door zuster Edith

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag de handel en wandel van onze minister van Zorgfraude.

Edith Schippers is hét stereotype van de VVD’er. Een gewetenloze baantjesjager en zakkenvuller, met schijt aan alles en iedereen. Ze was het niet eens met de bezuinigingen op het totaal verrotte zorgstelsel, waarin niet de gezondheidszorg centraal staat, maar de winstcijfers van verzekeraars en zorgverleners. Dus wapperde Edith met haar portefeuille. Maar Mark Rutte gaf geen krimp (of eigenlijk juist wel: een krimp op het budget van Edith ten bedrage van een miljard of negen) en dus stapte Edith geheel volgens verwachting niet op. Wel een grote bek, maar als het er dan op aankomt gewoon met je reet op het pluche blijven zitten.

Sowieso een rare methode. Een zittende minister die zegt dat ze niet wil blijven als het nieuwe regeerakkoord haar niet aanstaat. De volgorde moet anders. Onderhandelaars van de beoogde coalitiepartners zetten een regeerakkoord in mekaar, met een bijbehorend financieel verhaal. Vervolgens vragen ze aan een formateur om op zoek te gaan naar mensen die dat beleid als minister of staatssecretaris willen uitvoeren. Maar goed, de VVD heeft het laatste restje benul van hoe je iets fatsoenlijk organiseert al lang verloren.

Edith Schippers. Plucheklever met stront in haar oren en zaagsel in haar kop. Totaal losgezongen van de realiteit. En niemand neemt haar nog serieus. Onder haar verantwoordelijkheid kwam een einde aan dat privacymonster dat zo lek is als een vergiet: het Elektronisch Patiënten Dossier. Lastig voor de zorgverzekeraars, want die weten graag alles van de patiënten, zodat ze goed weten aan wie ze wel, en aan wie ze geen geld kunnen verdienen. De minister trekt de stekker uit het Elektronisch Patiënten Dossier, en wat doen de verzekeraars? Juist. Die zetten een nieuwe variant op. Maar patiënten zijn dus niet meer verplicht om mee te doen. Hoe lossen de verzekeraars dit probleem op? Juist. Door huisartsen en apothekers om te kopen. Wanneer artsen en apothekers patiënten aanmelden voor het nieuwe systeem van de verzekeraars, dan ontvangen zij daar geld voor. Omkoping. Artsen en apothekers behoren zich bezig te houden met het goed zorgen voor patiënten. Door ze de zorg te geven die ze nodig hebben. De juiste medicijnen. De juiste therapie. Niet door handel te drijven met de gegevens van kwetsbare patiënten of door patiënten te intimideren zodat ze meedoen.

Ik was onlangs bij mijn huisarts. Ik had een vervelende klacht. Zij stuurde mij naar het laboratorium en schreef mij andere medicijnen voor. De uitslagen van de bloedprikkerij waren gunstig en de medicijnen helpen aardig. Probleem zo goed mogelijk opgelost. Kijk, dát is de taak van de dokter. En geen gezeur aan mijn kop over of ik mijn gegevens misschien wil delen met een stel rotzooiende verzekeringshufters. Ja, ik ben zeer tevreden over mijn huisarts.

En dus niet zo tevreden over Edith Schippers. Want die laat dat allemaal pal voor haar incompetente neus gebeuren. Edith Schippers. Groot fan van haar status en haar portemonnee, groot verkwanselaar van de belangen van de zieken in ons land. Inderdaad, als zodanig een typische VVD’er. Zoals we de VVD kennen. Zakkenvullen, het recht van de sterkste, poen gaat voor milieu en sociaal fatsoen. Al decennialang. Edith Schippers laat het zien: wat dat betreft is de VVD in al die jaren geen spatader veranderd.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns