Bedrogen door Karla

Daar stonden ze dan. Jut en Jul. Peppi en Kokkie. Watt en Halfwatt. Mark en Diederik. Met een verhaal over verschillen en bruggen bouwen. Maar vooral met een verhaal waarvan niemand nog kan zeggen hoe het uitpakt voor de inwoners van ons land. Leveren de rijksten straks werkelijk het meeste in? Blijven de mensen met de lage inkomens écht gespaard?

Leuk. De belastingkorting voor werkenden wordt verhoogd. 500 euro netto erbij. Maar het aantal werklozen zal stijgen. Die mensen hebben slechts een jaar recht op WW en dienen zich daarna bij de bijstand te melden. Heb je dan eigenlijk de armsten wel echt geholpen? Per saldo worden het er wel meer. Het verschil tussen het aantal vacatures en het aantal werklozen zal groeien. Dus versober je de uitkeringen. “Zodat mensen eerder weer aan het werk gaan,” aldus Mark. Wélk werk? Een kind snapt al, dat dat niet klopt. Wees dan eerlijk, en zeg “het geld is op,” en houd verder je bek.

Maar nogmaals: wat is nu het effect voor de mensen in het land? Dat weten we pas wanneer de cijfers van het Planbureau goed zijn bestudeerd. De zorgpremies worden inkomensafhankelijk. Ja? En? De zorgtoeslag verdwijnt. Weegt dat tegen elkaar op? Voor welke inkomens wel, en voor welke inkomens niet? En voor de gekkendokter gaan we een eigen bijdrage betalen. En waarvoor straks nog meer?

Wanneer gaan al die maatregelen eigenlijk precies in? Wie het weet mag het zeggen. Maar neem nou zo’n beperking van de hypotheekrenteaftrek. Dat afbouwen wordt uitgesmeerd over een periode van vele jaren. In die tijd zijn we wel weer een paar kabinetten verder, dus het is puur koffiedik kijken of dat er uiteindelijk echt van komt. Maar de hoogste schijf van de inkomstenbelasting gaat in 2014 al met vier dikke vette procentpunten omlaag. Dus die buit is alvast binnen. En de laagste schijf gaat omhoog. Dus ik vraag mij werkelijk af, welke gek als eerste heeft geroepen dat de rijksten de zwaarste lasten gaan dragen.

Over zwaar gesproken: ik zag gisteren op de televisie dat zwaarlijvigheid in Afrika hand over hand toeneemt. Je breekt in dat continent zowat je nek over de KFC’s. Afrika is vergeven van de zwartgekleurde dikzakken. Dus een miljardje van de ontwikkelingshulp af, dat is geen probleem. Ze hebben daar voldoende vet op de botten. Helemaal mee eens dat de steun voor Olympische Spelen in ons land vervalt. Ze kunnen beter in Afrika gaan hordelopen en estafetterennen. Ook wel lollig dat immigranten gedurende de eerste zeven jaar van hun verblijf hierzo geen beroep op de bijstand mogen doen. Zo ja: wegwezen. Maar hoe zit dat dan met de échte vluchtelingen? En met die sollicitatieplicht voor mensen met een bijstandsuitkering? Het aantal werklozen is het dubbele van het aantal vacatures. Dus iedereen zit voor Piet Snot allerlei sollicitatiebrieffies te schrijven. Mooi verhaal voor op de bühne, maar inhoudelijk natuurlijk kletskoek van die bal en die kale.

En het niveau in het OV zal dalen. Studenten aan HBO en Universiteit moeten hun OV-kaart straks inleveren. Ze krijgen er een kortingkaart voor terug. Je zult ze dus minder in de trein zien. De lege plaatsen worden ingenomen door MBO’ertjes van onder de 18 want die krijgen straks ook korting. Zit je dan, op weg naar je lullige kantoorbaan tussen al die kauwgomkauwende sukkels met hun foute kleren en hun smerige goedkope reukwatertjes. Bah.

De komende dagen worden we natuurlijk doodgegooid met allerlei bespottelijke reacties. Ik vrees dat de Partij voor de Dieren een generaal pardon zal vragen voor geïmporteerd rundvlees als de koe in kwestie was gezakt voor zijn inburgeringsexamen. De PVV klaagt over het uitblijven van een verbod van Griekse restaurants. Het CDA jammert nu al over de inkrimping van de kinderbijslag en de afschaffing van de gratis studieboeken. Dom, natuurlijk, want hoe meer mensen een studieboek bekijken, hoe minder mensen CDA stemmen.

Maar de leukste reactie kwam natuurlijk van Karla Peijs. Zij is Commissaris der Koningin in Zeeland. Onze veruit onbenulligste provincie, waarvan men volkomen terecht een deel onder water zal laten lopen. Karla liet vandaag weten dat ze het een verschrikkelijk besluit vindt. Je moet maar durven. Want wie was minister van Verkeer en Waterstaat toen het kabinet besloot tot het onderwater zetten van de Hedwigepolder?

Juist. Karla Peijs.