Genaaid door Josje

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Ik word zo enorm lacherig van die VVD’ers. Al sinds Frits Bolkestein, met zijn briefje aan de toenmalige Volksgezondheidsminister Borst. “Beste Els.” Waarin Bolkestein wat probeerde te ritselen voor een of andere pillendraaier waar hij commissaris bij was. Wat dat precies was, dat weet ik zo uit het hoofd niet meer, maar het was duidelijk. Voor ritselen moet je bij de VVD zijn. Daar ritselt het zo, dat het het hele jaar door wel herfst lijkt.

Zo vrolijk. Over die Ton Hooijmaijers. Gedeputeerde in Noord Holland geweest. Zomaar per ongeluk een paar ton rijker opeens. En dan roepen dat er een hetze tegen hem wordt gevoerd. Door het OM. Door de media. Dat hij al is veroordeeld voordat hij zich heeft kunnen verdedigen. Krokodillentranen in de rechtszaal. Hooijmaijers huilen, ik lachen.

Inderdaad. De VVD is een partij van tradities. Beetje zakkenvullen, beetje ritselen voor een vrindje. Vrindje? Dat is VVD’s voor wat gewone mensen een vage kennis noemen.

Nu weer stront aan de knikker in Roermond. Inderdaad, stront in Roermond. Jos van Rey. Die is daar wethouder. Kwam vorig jaar al in opspraak wegens belangenverstrengeling met een vrindje van hem. Iets met vastgoed. Iets met ontwikkeling. Ja. Ontwikkeling. Terwijl Van Reij het Roermondse onderwijs niet in zijn  portefeuille had. Maar nu is VVD-kopstuk Van Reij dus opnieuw de klos. Huiszoeking. Bij hem thuis. In de huizen van familieleden. Op zijn werkkamer op het stadhuis. Wegens ritselen. Vertrouwelijke gegevens gelekt over de lastige vragen die aan kandidaat-burgemeesters zouden worden gesteld. Want Van Reij had als vertrouwenspersoon van de selectiecommissie toegang tot die vragen. Altijd handig. Want het kan nooit kwaad, een vrindje als burgemeester, daar in dat bronsgroen eikenhout. Maar feitelijk worden de stad en de provincie gewoon genaaid door Josje. En door de hele Roermondse Gemeenteraad, trouwens. Want hoezo is een wethouder daar vertrouwenspersoon voor de selectiecommissie voor de nieuwe burgemeester? Dat zou iets exclusiefs voor de gemeenteraadsleden moeten zijn, dacht ik zo. Maar niet in Roermond. Daar nemen ze het niet zo nauw. Nee, TheGrandWazoo, ik benijd je niet. Limburg. Je zult er maar wonen. Dan ben je echt zwaar de lul. Dan zit het je niet mee, de lul met een zachte g.

Ik word zo vrolijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de afgelopen verkiezingscampagne de meeste leugens zijn verteld door de VVD. En dat het electoraat de VVD desondanks de betrouwbaarste partij vindt. Dus lieg er vrolijk op los, het wordt je toch niet aangerekend. Een mooie basis voor het bedrijven van je viezige politiek. VVD: Vereniging voor Volksverlakkerij en Diefstal. En Mark Rutte slaat het geheel schuddebuikend gaande. Want hoe meer rotzooi er hier en daar in het land aan de orde is, hoe meer hij uit de wind wordt gehouden. Kan ‘ie mooi dat nieuwe belastingstelsel doordrukken bij Diederik. Dat belastingstelsel waar de armen als enigen meer belasting gaan betalen. Mooi toch? Die krabbelaars in de provincie die zich schuldig maken aan wat kruimeldiefstalletjes, terwijl ongemerkt de grootste diefstal vanaf het Binnenhof wordt gepleegd. Ik vind het allemaal nogal schofterig, maar stiekem ben ik wel onder de indruk van deze briljante tactiek. Briljant! Het kan niet anders, of de oude Thorbecke staat op zijn sokkel te glunderen van trots.

De VVD en ritselen. Goede combinatie. Daarom vond ik het ook een blunder van de eerste orde: Tjeerd Herrema wordt de nieuwe stadsdeelburgemeester van de Bijlmer. Dat is die wijk die bol staat van diefstal en cliëntisme. Waar het sterft van de onbetaalde rekeningen na een als multicultureel evenement vermomd schaafijsfestival voor negers. Waar de poen van de huurdersorganisatie op wonderbaarlijke wijze is opgemaakt terwijl niemand de bonnetjes kan laten zien. Waar in schimmige achterafkamertjes rare deals worden geritseld. En daar wordt Herrema de nieuwe stadsdeelburgemeester. Raar. Echt heel raar. Want Herrema is PvdA’er. Terwijl je voor het leidinggeven aan verduistering, handjeklap, oplichting en corruptie toch echt bij de VVD moet wezen… Toch, Harry?