Spannende filmpjes

Even met Veiligheid en Justitie gebeld: “Goedemorgen, oplopers hier. De heer Opstelten in de buurt?”

Fred vroeg mij om een ogenblik geduld. Ivo was niet bij zijn computer weg te slaan sinds hij alvast een voorschotje had genomen op de nieuw in te voeren digitale gluurwetgeving. Maar na enige tijd wist de bejaarde minister zich van zijn nieuwe tijdverdrijf los te rukken, en baste hij de vraag in de telefoon, wat hij voor mij kon betekenen. “Ha, Ivo, ik bel je om even met je door te praten over je nieuwe hobby.” De minister antwoordde met de mededeling, dat hij dat al wist. Hij las mee in mijn computer terwijl ik dit stukje schreef, zodoende. Dat bracht mij enigszins van mijn stuk: “Ivo, het wordt wat verwarrend nu. Verleden tijd, tegenwoordige tijd, jij leest mee terwijl ik jou opbel, ik word echt een beetje kriebelig van dat wetsvoorstel over dat inbreken in computers van burgers.” De heer Opstelten gaf als antwoord, dat er juist een wereld voor hem open ging, sinds dat digitale gegluur. Dat hij uit het e-mailverkeer van Wibi Soerjadi had opgemaakt dat die zich heeft ingeschreven voor een cursus Klavarscribo. Dat Gordon had gegoogled naar instituten voor penisvergrotingen. Dat Hans Klok op zoek was naar haarversteviger die wél tegen een zuchtje wind bestand was. Ik had daar wat moeite mee: “Ivo, dat soort zaken, daar heb je als overheid niets mee te maken. De privacy van de burger moet beschermd blijven tegen allerlei nieuwsgierig gegluur in computerbestanden.” Ivo vervolgde het gesprek met de mededeling dat Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren door haar geliefde in mailtjes wordt aangesproken met lekker kippetje. Dat PVV-Kamerlid Dion Graus bijkluste met een digitale informatiedienst over hoe je je vrouw kan slaan zonder dat ze er zichtbaar letsel aan overhoudt en dat zijn Grote Baas Geert de hele dag zit te gluren naar spannende computerfilmpjes van goulash kokende Balkanvrouwen. Dat zussen van onze koningin zich door fraudemakelaar Harry Mens laten voorlichten over slimme trucs om de fiscus te ontduiken. En dat er met de privacy van deze indringende computeronderzoeken gelukkig niets mis was, omdat alles wat hij mij verklapte, uiteraard onder ons zou blijven. Ik hoefde de doorgedraaide bewindsman niet eens meer te antwoorden. Hij leest immers mee. Dat scheelt dan weer. Tijdens de verkiezingsstrijd had de VVD het over het rode gevaar. Inmiddels doen ze zelf niet onder voor de Sovjet-Russische KGB…

Nu is Ivo Opstelten niet de enige die er wonderlijke computertrucs op nahoudt. Bij de Utrechtse rechtbank kunnen ze er ook wat van. Daar zetten ze de uitspraak al op het net voordat die in de rechtszaal bekend is gemaakt. Nou was dat ook wel weer een soort van toepasselijk: het betrof een uitspraak in een strafzaak tegen een smeris en twee detectives over schenden van het ambtsgeheim. Dus die computergrapjassen weten tenminste wel wát ze laten uitlekken. Zo leuk. Smeris wordt op z’n vingers getikt wegens lekken, en dat lekt dan. Da’s eigenlijk net zoiets als dat alle vrouwelijke politieagenten in Rotterdam voor gek lopen omdat je op internet kunt lezen dat ze andere bh’s krijgen. Zonder beugels. Want die prikken. Probeer je lachen maar eens in te houden als je op de Westblaak aan de kant wordt gezet door zo’n tweestreeps agente met de mededeling dat je rijgedrag niet door de beugel kan. Of als je op het Stadhuisplein tot stilte wordt gemaand omdat je uit volle borst met de andere cafégangers loopt mee te zingen. Heerlijke stad, dat Rotterdam. Echt prachtig.

Of Enschede. Ook leuk. Met zo’n clubhuis van de Molukse motorbende Satudarah. Dat is dichtgetimmerd wegens een paar hennepkwekerijen bij de heren thuis. Dat vind ik zo raar. Want vaak worden hennepplantages ontdekt op grond van de kenmerkende geur. Maar rond dat Satudarah hangt een verzengende walm van Trassi, Kemiri en pindasaus. Dus hoe ze die hennepplantages dan in vredesnaam hebben geroken, dat is mij een raadsel. Over pindasaus gesproken: wat krijg je als je een lid van Satudarah in de blender stopt? Juist! Maar goed, het zal wel weer ergens juridisch mis gaan met dat definitief sluiten van dat clubhuis, want dat vervolgen van die motorboeven is voor ons justitiële apparaat natuurlijk een hele belasting.

Ook een hele belasting is natuurlijk het herzien van ons belastingstelsel. Daar is een commissie voor aan het werk gegaan. De Commissie-Van Dijkhuizen. Stiekem ons land nóg asocialer maken. Twee belastingschijven slechts. Van 37% en van 49%. En dan durven roepen dat de belastingen worden verlaagd. Dat is dus een smerige leugen. Want wat is op dit moment nog het belastingtarief van de eerste schijf? Juist. 33,1% Met andere woorden: de mensen met een inkomen tot zo’n 25.000 euro gaan dus niet minder, maar juist méér belasting betalen. En ook meer BTW, want daaruit wordt die zogenaamde belastingverlaging gefinancierd. Dus degenen die het toch al niet breed hebben, worden twee keer gepakt. Meer belasting én meer BTW. Maar er is hoop. Als Ivo een béétje fatsoen in zijn donder heeft, dan kijkt hij even in de computers van de leden van de belastingbetalernaaicommissie-Van Dijkhuizen. Want Ivo kan niet alleen gluren, maar ook wissen!