Sodemieter op met je hoofddoekjes

Even de HEMA gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Van Zetten in de buurt?”

De vriendelijke jongedame van de serviceafdeling verbond mij door met de algemeen directeur die mij vriendelijk vroeg wat hij voor mij kon doen. “Ik was gisteren even in uw winkel aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Om een keppeltje te kopen. Zag ik niet. Dus ik dacht, ik bel Ronald even om te vragen of ze soms uitverkocht zijn, en wanneer ze weer in de winkel liggen.” Met vermoeide stem antwoordde de grootwinkelbaas, dat de HEMA geen keppeltjes verkocht. Ik toonde mij verbaasd: “Da’s gek, Ronald. Jullie hebben toch heel veel huishoudelijk textiel en kleding? Waarom dan geen keppeltjes?” Ronald van Zetten antwoordde dat de HEMA op religieus terrein een neutrale uitstraling wil behouden, en om die redenen geen symbolen van de Joods-Christelijke geloofsrichtingen zoals keppeltjes verkoopt. Ik deed een tevergeefse poging om niet in lachen uit te barsten en proestte: “O, ja, dat is waar ook. Nog niet zo heel lang geleden werd door die HEMA van jou een winkelmeisje ontslagen omdat ze een hoofddoekje droeg. Ja, nu je het zegt. Maar dan moet je me eventjes één ding uitleggen, Ronald.” HEMA-directeur Ronald van Zetten vroeg met zo neutraal mogelijke stem, wat dat dan was, wat uitleg behoefde. Maar aan de lichte trilling in zijn stem hoorde ik, dat hij donders goed wist wat er nu zou komen. Tijd voor de genadeklap: “Waarom hangen die HEMA’s van jou dan vol met hoofddoekjes? Rot toch op met je gelul over Godsdienstige neutraliteit. Die doekjes zijn niet bedoeld om je haar af te drogen na het douchen, maar dienen een orthodox-islamitisch doel. Wat jij dus doet, is lollig met twee maten meten. Echt HEMA.”

Maar goed, de HEMA heeft zich wel meer van die rottigheid eigen gemaakt, zoals je die wel vaker ziet bij de Islamitische achterban. Pure diefstal. Dat hebben ze van die bontkraagjes geleerd. Jatten als de raven. Ook bij de HEMA dus. Want de HEMA werd begin deze maand betrapt op het stiekem alvast doorvoeren van de hogere BTW-tarieven die pas op 1 oktober in zullen gaan. De klant bleek aan de kassa meer te moeten betalen dan op de bordjes op de schappen als verkoopprijs stond aangegeven. Mensen die meer dan één artikel kopen, hebben dat niet in de gaten. Die tikken gewoon nietsvermoedend het totaalbedrag af, dat het schermpje op de kassa ze laat zien. En dat was niet het enige. Een paar weken geleden kocht ik in Utrecht een paar T-shirts. Bleken aan de kassa ook duurder te zijn dan op het bordje stond aangegeven. Kreeg ik ook na enig zeuren het te veel betaalde geld terug. Dus de HEMA ontslaat een meisje om haar hoofddoekje terwijl die nu dus gewoon in de winkel hangen, en besodemietert zijn klanten. Graag roep ik u, geachte lezer, op om de HEMA maar eens een jaartje niet te bezoeken. Er bestaan ook warenhuizen waar ze de klant níet in de maling nemen en belazeren. Echt, de manier waarop de HEMA met zijn klanten omgaat is een regelrechte belediging.

Net als in de Tweede Kamer. Daar was gisteren ook een belediging. Van de Kamerleden. Normaal worden die in hun Kamerlidmaatschap bevestigd door een beëdiging, maar dit keer niet. Want ze werden ingezworen door PVV’er Bosma. Inderdaad, dat is geen beëdiging, maar een belediging. Voor de televisie verklaarde Bosma dat hij blij zal zijn als zijn tijdelijke Kamervoorzitterschap weer voorbij is. Beschamend. De Kamer installeren is denk ik een heel grote eer om te mogen doen, maar meneer Bosma vindt het niks. Volkomen terecht weigerde Trix hem gisteravond te ontvangen in haar belastingpaleis. Een telefoontje was goed genoeg. Een doorbraak: voor één keertje geef ik Trix gelijk! Maar ik mis die goeie oude Gerdi Verbeet nu al. Vakvrouw.

Allesbehalve een vakvrouw is die Gordon. Hij verstaat zijn vak niet en hij is geen vrouw. Je bent geen serieus te nemen artiest als je met nog een handvol tweederangs artiesten liedjes gaat staan zingen op de verkiezingsavond van de VVD. Dus werd Gordon flink gepest door de door mij zeer bewonderde NRC-columnist Marcel van Roosmalen. Gordon kwaad. Vond het vervolgens nodig, Marcel uit te schelden wegens zijn wat verfrommelde uiterlijk. De reactie van Gordon liep trouwens enige vertraging op, omdat hij eerst iemand moest vinden die kon lezen en schrijven. Helemaal lollig werd het, toen Albert Verlinde in het vuilnisprogramma RTL-Boulevard meende, het voor Gordon te moeten opnemen. Wat blijkt? Albert is de theaterproducent van Gordon en zijn valse nichten, en heeft dus als het goed is ook wel een paar grijpstuivers overgehouden aan die rechts-liberale schnabbel van vorige week. Dus hij zat gewoon zijn eigen boterham te verdedigen. En dan te bedenken dat Albert Verlinde onlangs in een of ander interview iets had gezegd in de trant van dat hij zijn televisiewerk voortaan op een integere manier wilde gaan doen. Logisch ook, als je echtgenoot uit pure schaamte helemaal in Limburg is gaan wonen. Nou ja, dat goede voornemen is dus weer gesneuveld. Maar goed, die Albert is dus niet langer aanvaardbaar als televisiepresentator. Geeft niets. Ik weet best een geschikt baantje voor hem. Caissière bij de HEMA. Dat kan Albert als de beste. Want daar wordt het publiek ook belazerd.