Maatschappelijk naar bed

Wat een lollig land. Onderwijsland. Neem nou onderwijsinstelling Consent uit Enschede. Die huren een skybox in dat Grolsch-voetbalstadion van die Russische voetbal-gangster. Voor 45.000 euro per jaar. Wel jammer dat datzelfde onderwijsinstituut fors moet bezuinigen op het onderwijs. Want ja, het geld is op.

Zo heel enorm leuk! Consent organiseert alle openbare basisscholen in Enschede en Losser. Daar moeten ze het dus stellen met minder leraren. Want het geld kan maar één keer worden uitgegeven. En dat is logisch. Veilig vanuit mijn Amsterdamse studeerkamer moet ik vechten tegen de obligate grappen. Over achterlijke boeren die het verschil niet zien tussen een kapsonesbox in een voetbalstadion en een klaslokaal.

Helemaal enorm grappig is natuurlijk de directeur van dat zooitje. Henk Commelter. Die vindt het helemaal niet raar dat er leraren weg moeten maar dat de skybox blijft. Sterker nog, Henk Commelter vindt die 45.000 euro per jaar juist prima besteed. Want dan hoef je verder geen vergaderzaal te huren. Hij zei het echt, tegen BNR. Henk Commelter. Dan hoef je geen vergaderzaal te huren. Is het misschien een idee om in een van zijn schoolgebouwen indien nodig even in een klaslokaal wat scholierenstoeltjes opzij te zetten en een stelletje op volwassen maten toegespitste klapstoeltjes neer te kwakken? Kun je prima vergaderen.

Ik begrijp dat er veel is veranderd, de afgelopen decennia. De tafels van vermenigvuldiging worden niet meer klassikaal opgedreund, nee, de kindjes leren nu begrijpend rekenen of iets in die geest. Dus een beetje in de trant van “In de skybox drinkt onze directeur een fles champagne. Daarna drinkt zijn vrouw ook een fles champagne. Zijn vrouw gaat weg. Daarna drinkt juf Joke ook een fles champagne. De directeur en juf Joke verdwijnen samen in de toiletruimte. Hoeveel mensen zijn er in totaal uit de skybox weg gegaan?”

Overigens heeft Commelter nóg een heel lollige smoes. Zijn instituut maakt deel uit van het Maatschappelijk Plein. Want dan kun je zo leuk netwerken. Grappig. Als ik aan het netwerken sla, dan doe ik dat niet door 45.000 euro uit de zak van een onderwijsclub te kloppen. Dan ga ik aan de koffie met iemand. En dan betaal ik zelf gewoon de rekening. Makkelijk zat. Maatschappelijk Plein. Rot op met je modeterm.

De studenten aan de Pabo moeten tegenwoordig daadwerkelijk laten zien dat ze enigszins kunnen rekenen. En dat ze weten hoe het zit met stam-plus-t. Maar één ding zat altijd wel goed bij de Pabo-studenten. Logisch nadenken. Dus toen het onderwijzend personeel van Consent een e-mail kreeg met het verzoek om de box van Commelter schoon te houden, barstte de bom. Dan is een telefoontje naar een bevriend gemeenteraadslid natuurlijk zo gepleegd. Die belde op zijn beurt weer met een partijgenoot in de Kamer, en zo staat heel Enschede weer totaal voor lul.

Henk Commelter met z’n skybox. Omdat dat goedkoper is dan af en toe een stuk of twintig gehuurde klapstoeltjes in een klaslokaal. Omdat netwerken vooral leuk is als de baas betaalt. Onderwijsland. Altijd grappig. Ik wacht op de school die een eigen privé-vliegtuig heeft. Omdat je bij het jaarlijkse schoolreisje dan geen bus hoeft te huren. Maar Henk Commelter hoeft geen vliegtuig. Hij wil nog wel graag een kortingkaart bij een leuke Enschedese hoerentent. Kan ‘ie leuk netwerken. Maatschappelijk Bed. En natuurlijk financieel verantwoord heel Onderwijsland naaien.